Adana'da dün ABD'nin 236'ncı Bağımsızlık Günü Resepsiyonu'na katılan Büyükelçi Francis Ricciardone ve eşi Maria ile ABD'nin Adana Konsolosu Daria Darnell, Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Dr. Haluk Uygur'un rahberliğinde bugün sabah saatlerinde, kentin tarihi sokak ve çarşılarını gezdi. Önce merkez Seyhan İlçesi'ndeki Kızılay Caddesi üzerinde bulunan Ulu Camii ve Ramazanoğlu Medresesi ile Ramazanoğlu Konağı'nı gezen Ricciardone çifti, mimarisinden etkilendikleri camiye ayakkabılarını çıkararak girip içerideki çinilere ve otantik eşyalara hayranlıkla baktı.

ŞAPKA TAKTI

Bir süre tarihi Büyüksaat Kulesi'ni ve şair Ziya Paşa'nın mezarını inceleyen Francis Ricciardone'ye, girdikleri şalvar ve şapka satan bir işyerinde, 'köylü kasketi' olarak bilinen yöresel 8 köşeli şapka hediye edildi. Kendine uygun şapka seçmeye çalışan Ricciardone, eşi Maria'nın yardımıyla beğendiği kahverengi bir şapkayı aldı.

Kazancılar Çarşısı'nı da gezen Ricciardone çifti, kalaycılara büyük ilgi gösterdi. Kalaycı Ali Usta ile bir süre sohbet eden Francis Ricciardone, kalayın nasıl yapıldığını sordu.

OBAMA LOKUMU YEDİ

Çarşıda Türk lokumu üretimi yapan Yeni Uğur adlı lokumcuya da uğrayan Ricciardone çiftine, 'Obama Lokumu' adı verilen bir lokum ikram edildi. Çift, lokumların tadını çok beğendiklerini söyledi. Sonrasında otantik ahşap eşya satan bir işyerine uğrayan Ricciardone çiftine, anahtarı gizli bir bölmede olan ve sadece sahibinin açabileceği küçük bir sandık armağan edildi. İşyeri sahipleri, Ricciardone çiftine uzun uzadıya sandığın nasıl açılacağını gösterdi. Bir süre sandığı açmak için uğraşan Ricciardone çifti, sandığı açınca kahkaha attı.

'ADANA'DA ÇOK HATIRAMIZ VAR'

Gezinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Francis Ricciardone, Türkçe olarak, "32 sene önce Adana'da görev yapmıştık. O zamandan bu yana çok hatıramız var. Bugun de doktor Haluk Uygur bize şehri gezdirdi. Adana sadece yatırım ve ticaret için değil, turizm açısından da önemli bir yer. Amerikalıların buraya gelmesi için çalışacağım" dedi.

SURİYE'DE DEMOKRATİK BİR HÜKÜMET GÖRMEK İSTİYORUZ'

Suriye'ye ilişkin soruları da cevaplandıran Ricciardone, sınıra yerleştirildiği belirtilen Stinger füzesiyle ilgili olarak, "O konuda, Stinger hakkında hiç haberim yok" diye konuştu.

Türkiye ve Suriye arasındaki gerilimle ilgili düşünceleri de sorulan Büyükelçi Ricciardone, bazen Türkçe bazen de İngilizce konuşarak, şunları söyledi:

"Biz Türkiye'nin yanında duruyoroz. Şüphesiz, yüzde 100 müttefik ve ortak olarak, dost olarak Türkiye ile beraber, yanında kalıyoruz. Ayrıca çok provokatif ve tehlikeli bir duruma Türkiye, çok temkinli, dikkatli ve sorumlu şekilde cevap verdi. Yine inanıyorum ki, Suriyeliler uzun vadede hak ettikleri rejimi bulacaklar ve böyle bir geçişi hak ediyorlar. Türk hükümeti ve halkı, Amerikan hükümeti ve halkı gibi aynı şeyi istemekte. Biz Suriye'de bir diktatörlük değil, demokratik ve hukuka saygılı bir hükümet görmek istiyoruz. Buradaki acil hedefimiz oradaki cinayetlerin durması. Bu sabah telefonda Türk Dışişleri Bakanlığı ile görüştüm. Türkiye ve ABD, Kofi Annan ile Cenevre'de görüşmeler yapıyor. Yoğun şekilde bu konu üzerine diplomatik kanallardan çalışıyoruz ve sonucun ne olacağını hep beraber göreceğiz."

Büyükelçi Francis Ricciardone ve eşi Maria, gezinin ardından uçakla Ankara'ya gitti.

YB(BY/COŞ)