Avrupa Birliği Bakanı Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır'ın Viyana iş gezisi devam ediyor.

Bakan Bozkır bugün öğle yemeğinde Avusturya Dışişleri  ve Entegrasyondan Sorumlu Bakanı Sebastian Kurz ile bir araya geldi. Yemekten sonra basına açıklama yapan iki bakan gazetecilerin soruları yanıtladılar.

Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda oylanarak kabul edilen yeni Türkiye Raporu'nda, geçen seneki raporun iade edilmesine yol açan ve Ankara'yı 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını soykırım olarak tanımaya çağıran ifadelere atıf yapılmasına ilişkin soruya, "Türkiye olarak tarihimizde hiçbir anla ilgili olarak utanç duyacağımız bir an yok. Bütün arşivlerimiz açık. Bu konunun tarihçilerin karar vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Siyasetçiler tarih yazmamalı. Tarihi olaylarla ilgili siyasi kararlarla sonuçlar çıkarılmamalı" diye yanıt verdi.

Bozkır, AP'nin geçen yıl kabul ettiği rapor için de 1915 olaylarına soykırım şeklinde atıf yapılması durumunda iade edecekleri uyarısını yaptıklarını ve bunun da bu şekilde gerçekleştiğini belirterek, "Bu çerçevede geçtiğimiz yıl 1915 olaylarına sözde soykırım referansı yapılması durumunda bu raporu iade edeceğimizi söylemiştik. Maalesef geçtiğimiz yıl raporu yok hükmünde sayarak, iade ettik. Bu yıl da maalesef, aynı referans Avrupa Parlamentosu'nun, Türkiye raporunda yer alıyor. Bütün çabalarımıza, bütün ikazlarımıza rağmen, bu referansın giderilmesi mümkün olmadı. O nedenle bu raporu da yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP'ye iade edecek" dedi.

KURZ: 'DOĞU BALKAN SINIRININ KAPATILMASI AB SINIRLARINI KORUMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR HAMLEYDİ'

Avusturya Dışişleri ve Entegrasyondan sorumlu Bakanı Sebastina Kurz, "Doğu Balkan sınırlarını tam kontrol altına almak amaçlı çalışmalarınız eleştiriliyor. Türkiye'nin bu konuda ne gibi katkısı olmalı" sorusuna şu yanıtı verdi;  "Benim çizgim her zaman çok netti. AB bütün konuları kendi başına yapması gerekiyor ve bunu yapıyor da. Başkalarına bunu devretmememiz gerekir. AB sınırlarını koruması kendi görevidir. Doğu Balkan sınırının kapatılmasında bizde çok aktif rol oynadık. Bu görevi Türkiye'ye devretmek çok saçma bir durum olurdu. Aynı zamanda AB sınırlarını kendimiz koruyamadığımız için de kendi içimizde bir çelişki oluştururduk. AB ve Avusturya olarak üzerimize düşen görevi yerine getirdik ve doğu balkan rotasının kapatılması için çalıştık. Sınırları korumak için hamlelerde bulunduk. Avusturya Dışişleri Bakanı olarak yapmış olduğum hamlelerin arkasındayım."