Harbiye İstanbul Kongre Merkezi Emirgan Salonu’nda düzenlenen yemeğe, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD Başkonsolosu Scott Frederic Kilner, Türk-Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Ekim Alptekin’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte konuşan Bağış sözlerine ABD'de bir okula yapılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla başladı. Bağış, "Bu saldırıda Amerikan halkının ne hissettiğini en iyi biz Türkler biliriz. Bu süreçte de bizim PKK ile mücadelemizde açık desteğini veren müttefiklerimizden ABD'nin acısını paylaşıyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin 60 yılı aşkın bir NATO müttefikliği çerçevesinde askeri boyutlu olarak öne çıktığı, ticari ve ekonomik boyutu ikinci bir konumda değerlendirilen bir süreçteydi. Sayın Başbakanımızın çok sıkça söylediği ve benimde anlamlı bulduğum bir yaklaşımı var, tarihte ve geçmişte ülkeler ve milletler arasındaki siyasi ilişkiler ekonomik ilişkileri belirler diyor. Ama günümüzde ekonomik ilişkiler artık siyasi ilişkileri belirliyor." dedi.


O İNSANLAR TÜRKİYE GİBİ BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTEDİLER

TABA'nın, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkileri artırma çabalarının önemli olduğuna değinen Bağış, “Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefi, ABD'deki gerek demokrat gerekse de cumhuriyetçi yönetimlerin her zaman desteklediği, partiler üstü bir yaklaşımla katkı verdiği bir süreç olmuşturödedi. TABA içinde AB ilişkileri komitesi kurulması gerektiğini söyleyen Bağış, Arap baharına da değinerek, “İnsanlar, kendi hayatlarını riske atarak, yüz binlerce insan sel oldu,sokaklara, meydanlara döküldü. Ne istedi bu insanlar? İfade özgürlüğü, demokrasi,serbest pazar ekonomisi, sivil toplum örgütlerinin güçlenmesi, kadının toplumdaki yerinin daha önemli bir noktaya gelmesi, farklı inançlara saygı. Aslında ne istediklerini iyi incelersek, o insanlar Türkiye gibi bir ülkede yaşamak istediler. Türkiye'de son 10 yılda gerçekleşen reformların, demokratikleşme,şeffaflaşma çabalarının oradaki ülkeleri tetiklemediğini kimse iddia edemez.Çünkü oradaki insanlar bize baktıklarında, 'Bizimle çok benzer bunlar, aynı inançlara mensuplar, aynı değerleri, aynı gelenekleri yaşatıyorlar, aynı coğrafyada yaşıyorlar ama iktidarı var, muhalefeti var, sivil toplum örgütleri,serbest pazar ekonomisi, sendikaları var. Bizde neden olmasın?' Sorusunu soruyorlar." dedi.


ABD TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE SİYASET ÜSTÜ DESTEK VERİYOR

Bağış,Türkiye’nin hiçbir zaman doğuyla batı arasında tercih yapmak zorunda kalmaması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye'de bundan 15-20 yıl öncesine kadar insanlar 'Kürdüm' demeye korkarken, devletin televizyonu Kürtçe yayın yapabiliyorsa, DGM'ler lağvedilebildiyse, bu ülkede 88 yıl aradan sonra Ortodoks vatandaşlarımız Sümela'da, 112 yıl sonra Ermeni vatandaşlarımız Akdamar'da kendi inançları çerçevesinde ayin yapabiliyorsa, Atatürk'ten sonra ilk defa cemevine giden bir cumhurbaşkanı görebildiysek, bebek mamalarının içeriğiyle ilgili kanunlar çıktıysa, çocuk oyuncaklarının standartlarını belirleyen kurallar benimsendiyse,AB reformları çok önemli. İşte ABD, bu yüzden Türkiye'nin AB üyeliği sürecine siyaset üstü bir destek veriyorö dedi.


KIBRIS SORUNU İÇİN ÇÖZÜME YÖNELİK ADIMLAR KONUŞULACAK

Amerikalı işadamlarının Türkiye'ye yatırım yapması gerektiğini kaydeden Bağış, “Yunanistan da kriz yaşıyor, İrlanda da kriz yaşıyor ama Yunanistan'ın nüfusunun yarısına sahip İrlanda'nın dış ticareti Yunanistan'dan 4-5 kat daha fazla. Neden? Çünkü İrlanda'daki ABD yatırımları Yunanistan'dakilerin 20 katı" diye konuştu. İrlanda'nın önümüzdeki hafta AB dönem başkanlığını devralacağını belirten Bağış, AB Bakanları zirvesinde fasıl açma, vize muafiyeti, terörle mücadele konusunda destek ve Kıbrıs sorunu için çözüme yönelik adımların konuşulacağını söyledi.