Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan ve Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’te değişiklik, zeytincilik faaliyetlerinin yoğun olduğu 8 ilin barolarını harekete geçirdi. Aydın, Bursa, Manisa, Antalya, Çanakkale, Balıkesir, Muğla ve İzmir baro başkanları, bugün yaptıkları ortak yazılı açıklamada, 3 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğini titizlikle incelediklerini belirtti.

Zeytincilik sektörünün hesapsızca ve hukuksuzca yağmalanmasına izin verilmeyeceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Zeytinlik sahaların, sözkonusu yönetmelik değişikliği ile hem alanları daraltılmak suretiyle koruma dışına itilmek, hem de başta maden, petrol, doğalgaz gibi her türlü maden arama ve işletme faaliyetlerine açık hale getirilmek istendiği sonucuna varılmıştır. Yapılmak istenen değişiklik, her şeyden önce bir üst norm olan Zeytincilik Kanunu’na ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması hükümlerine aykırıdır. Bilindiği üzere, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 76 ve 95. maddesiyle, ’hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma, koruma ve bu kavramlara işlerlik kazandırma’ görevi üstlenmiş olan baroların, Türkiye’de yaklaşık 500 bin ailenin (10 milyon yurttaşımızın) yaşam ve kültürünü, geçim kaynağını, işlenen tarım alanlarının yüzde 3.5’unu oluşturan zeytincilik sektörünü hesapsızca ve hukuksuzca yağmalanmasına izin vermeyeceğimizi beyan eder ve bu yönetmelik değişikliğine karşı Danıştay’da dava açtığımızı tüm kamuoyuna saygıyla bildiririz."

Açıklamaya, Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, Antalya Barosu Başkanı Zafer Köken, Balıkesir Barosu Başkanı Yaşar Meyvacı, Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, Çanakkale Barosu Başkanı Tülay Ömercioğlu, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, Manisa Barosu Başkanı Fadıl Ünal ve Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan imza koydu.



LS(İÖ/SS)