Gözaaltına alınan, Celalettin Can'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can dahil 16 kişi tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Afrin operasyonunun başlamasının ardından Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yaptığı operasyon kapsamında gözaltına alınan 30 kişi bugün savcılık sorgusu için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

14 gündür gözaltında tutulan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’a merkez yönetim kurulu üyesi olduğu HDP’nin faaliyetlerinden gazetecilik dayanışması eylemlerine kadar çok sayıda soru yöneltildi. Sorulan soruların hemen hemen hepsine 2016 yılında yapılan telefon dinlemeleri kaynak oluşturdu.

Gazetecilik dayanışması suç

Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının hedef alındığı 31 Ekim 2016’daki operasyonun ardından gazete binasının önünde başlayan nöbetle ilgili konuşması da Can hakkında şüpheli eylem görülerek dosyaya eklendi. Özgür Gündem gazetesinin mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından yapılan basın açıklamasına katılması da Can’a yöneltilen sorulardan biri oldu.

Temel ihtiyaç karşılamak da suç

 Can’a savcılık sorgusu sırasında çatışmalı süreçte evlerini terketmek zorunda bırakılan Cizre ve Sur sakinleri için düzenlenen temel ihtiyaç kampanyasına ilişkin bir telefon konuşması soru olarak yöneltildi.

Binlerce kişinin katıldığı miting

 20 Kasım 2016’da AKP iktidarının politikalarına karşı “Teslim Olmayacağız” mitingi düzenlenmişti. Mitinge binlerce kişi katılmıştı. Can’ın mitinge katılması da savcının şüpheli eylem görerek yönelttiği sorulardan biri oldu.

Takımlardan da şüphelendiler

 Savcı Can’a telefon konuşmasında geçen Amed ve Dersim sözcüklerinin ne olduğunu sordu. Can da, “Konuşmamda geçen Amed Spor Kulübü’dür, Dersim ise Dersimspor’dur. Amedspor’da oynamak isteyen bir çocuk vardı. Onun için bir görüşme yapacaktım ama yapamadım. Bu görüşme içeriği bundan ibarettir” şeklinde yanıt verdi.

Yargıyı eleştirmek de suç

 Öte yandan Can’a emniyet sorgusu sırasında HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın 4 Kasım 2016’da tutuklanmasının ardından Şişli’de düzenlenen protesto eylemine katılması da soru olarak yöneltildi. Kolluk, kayda aldığı protesto gösterisi ile ilgili şu yorumu yaptı:

 “…Devletin mahkemelerini tanımadıklarını, ülkemizde bağımsız yargı olmadığı iddia edilerek, ülkemizin hakim ve savcılarının saraydan veya AKP’den talimat aldıklarının iddia edildiği ve ‘Kirli yargı’ denilerek devletimizin yargı organlarının hadsizce aşağılandığı, PKK/KCK terör örgütünün güdümünde siyaset yapmanın bölücü terör örgütüne sırtını dayamanın demokratik siyaset ve düşünce özgürlüğü olarak adlandırıldığı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile DEAŞ terör örgütünün bağdaştırılarak destek verdiğinin ima edildiği…”

Celalettin Can’la birlikte 15 kişi tutuklandı

İstanbul’da 7 Şubat günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 30 kişinin adliye işlemleri sona erdi. 30 kişiden 19’u tutuklama istemiyle, 9 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılma istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 28 kişinin ifadesi farklı dört sulh ceza hakimliği tarafından alındı. Hakimlikler tarafından Filiz Yılmaz, Metin İlan, Suphi Yıldız, Bedia Aydemir, Gonca Yangöz, Şamil Altan, Abdulselam Yolcu, Taylan Talaş, Hüseyin Gencer, Celalettin Can, Atilla Sayır, Erhan Sarıkaya, Gülsen Biter, Vahit Dalgıç, Taylan Ürün ve Can Memiş hakkında tutuklama kararı verildi.(Kaynak: Cumhuriyet)