Sinop Havaalanı içerisinde bulunan ve üzerinde 'Sinop-Moskova Tayyare Meydanı' yazılı ve yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki sütunun 1934 yılında Eskişehir 1'inci Tayyare Alayı'na bağlı filonun gerçekleştirdiği 'Sinop-Moskova' uçuşu sırasında Türk askerleri tarafından dikildiği ortaya çıktı. Makine Mühendisi olan Sinoplu kolleksiyoner Cemalettin Kaya tarafından incelenen ve sütunun tarihi eser olduğu belirtildi. Cemalettin Kaya, şöyle dedi:

"1933 yılında Cumhuriyet'in 10'uncu yıl törenlerine, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) hükümeti bir heyetle törene 3 uçakla gelmiş ve bu uçakları Türk hükümetine hediye etmiş. Daha sonra Sovyetler Birliğine ziyaret amaçlı bir program düzenlenerek Türk Tayyare Filosu’nun 1934 yılında Eskişehir-Sinop uçuşunun ardından da Moskova'ya bir uçuş gerçekleşti. Kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre bu seyahat, yurt dışına ve deniz aşılmak suretiyle uçaklarla gerçekleşen ilk seyahat olduğu bilinmektedir. Moskova’da 15 gün kalındıktan sonra Rusya seyahatini tamamlayan filomuz tekrar Eskişehir’e dönüşü gerçekleştirilmiş. 1934 yılında gerçekleştirilen bu seyahat Dünya siyaseti ve Türk-Rus siyasi ilişkileri açısından da önemli bir hava estirmiş. Unutulan ve üzeri yosunla kaplanan bu tarihi sütunun, Sinop Havaalanı'nın ilk temel taşı olduğunu gördük."

Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, sütunu yerinde inceleyeceklerini belirterek, "Şu anda sütunla ilgili çok fazla bilgi sahibi değilim. Gerekli araştırmalar yaparak sütunu yerinde değerlendireceğiz. Bu günden itibaren bulunduğu alan içerisinde çevre temizliği yaparak yerinde korumayı planlıyoruz. Sütun üzerinde 'Cumhuriyetin 10'uncu yılı 1933 Sinop Moskova Teyyare Meydanı' şeklinde yazı olması özellikli bir durum. Yakın tarihe tanıklık yapan bir eser. Tanıtım için önemli bir eser. Yerinde değerlendirerek üzerine tescil tespit amacıyla bir plaket koymayı düşünüyoruz" diye konuştu.



KT(İS/İD)