Hani'nin Uzunlar Köyü'nde, geçen hafta buğday saplarını saman yapmak için patoza atan Ramazan Yıldız, önce gömleğini makineye kaptırdı. Paniğe kapılan Yıldız ardından da eline makineye kaptırdı. Eli bileğinden kopan Yıldız, yakınları tarafından kopan parçayla birlikte hemen Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenisi Acil Servisi'ne getirildi.

Mikrocerrahi Ünitesi'nde hemen ameliyata alınan Yıldız'ın kapan eli, 8 saat süren bir başırılı operasyonla yerine dikildi.

Mikrocerrahi Ünitesi sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Mustafa Durgun, Ramazan Yıldız'ı yakınlarının kopan eliyle birlikte zamanında hastaneye getirdiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Durgun, "Bu tür vakalarda zaman çok önemlidir. Gecikmesi durumunda ölüm veya sakat kalma riski artar. Çünkü hasta sürekli kan kaybediyor ve hastaya sürekli kan vermek gerekir. Ramazan Yıldız adındaki hastamız da vakit kaybetmeden getirildiği için yaptığımız operasyon başarılı geçti. 8 saat süren bir ameliyatla hastamızın kopan eli yerine diktik. Şu an hastamızın durumu gayet iyiye gidiyor. Ameliyat olalı bir hafta gibi kısa bir süreye rağmen hastamız parmaklarını hareket ettirebiliyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Durgun, Dicle Üniversitesi'nde Mikrocerrahi Ünitesi'nin kurulmasıyla Doğu ve Güneydoğu halkına büyük yarar sağladığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Durgun, "Kopan uzvun en fazla 6 saat içinde dikilmesi gerekir. Çoğu zaman bu bölgelerde meydana gelen yaralanmalarda hastalar ambulans uçaklarla Ankara ve İstanbul'a sevk edilseler bile zamanında ulaştırılamadıkları için kopan parçalar dikilemiyor veya dikilseler bile başarı şansları azalıyor. Hatta bu hastalar çoğu zaman gittikleri hastanelerde boş yatak bulmakta zorluk çekiyorlar. Özel hastanelerde ise bu ameliyatlar için 15-75 bin lira gibi çok yüksek fiyatlar isteniyor. Bu nedenle birçok vatandaşımız sakat kalıyordu. Maddi ve manevi sıkıntı çekiyorlardı. Hastanelerimizde ve birimimizde sosyal güvencesi olan hastalarımızdan beş kuruş para almadan bu tür ameliyatlar artık yapılmaya başlandı. Mikrocerrahi ameliyatı gerektiren ameliyatlara başladıktan sonra batı illerinden ünitemize hasta gelmeye başladı" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Durgun, ünitenin 3 ay önce kurulduğunu belirterek, "Üç aylık zaman içerisinde parmakları, bileği veya kolu kopmuş olan 15 hastayı başarılı bir şekilde ameliyat ederek sağlıklarına kavuşturduk. Son zamanlarda bu tür yaralanmalar arttı. Yaz mevsiminin gelemsiyle birlikte tarlada çalışılıyor. Tarlada patoz yapan işçiler bazen ellerini ve kollarını kolaylıkla patoza kaptırabiliyorlar. Ünitemizde kopan uzuvlar yerlerine başarılı bir şekilde dikilse de bazen bu tür yaralanmalar gecikmesi halinde ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle çalışanlar daha dikkatli olmaları gerekir" dedi.

Yaşının 77 olmasına rağmen gücünden bir şey kaybetmediğini ve tarlada çalışmaya devam ettiğini söyleyen Ramazan Yıldız ise kopan elinin yerine dikilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.



BB(GG/SS)