Merkez Osmangazi İlçesi'nde oturan Osman Doğan, 6 yıl önce o tarihte 14 yaşındaki Seniye Doğan’ı kaçırdı. Osman Doğan, tutuklandıktan 3 ay sonra kızın babası evliliğe razı olunca özgürlüğüne kavuştu. Ancak hakkında Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılan Doğan, geçtiğimiz aylarda “Yaşı küçük kıza nitelikli cinsel istismar” suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Doğan’a verilen ceza avukatı tarafından temyiz edilmesine rağmen Yargıtay tarafından onandı.

Kararın kesinleşmesi üzerine Osman Doğan, geçen ay yakalanarak cezaevine gönderildi. Seniye Doğan ise, 5 yaşındaki Damla ve 4 aylık Edanur adlı kızlarıyla gözyaşına boğuldu.  Doğan, ’Evlendiğimiz için davanın ortadan kalktığını sanmıştık. Karar bizi şok etti. Eşim bir aydır hapiste. Kurtarın onu’ dedi.

Eşi cezaevine girdiğinden beri zor günler geçiren Seniye Doğan, "Devlet yuva yıkar mı hiç? İki çocuğum sürekli baba yolu gözlüyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bu sadece eşime değil, ben ve çocuklarım dahil hepimize verilen bir ceza" diye yakındı. Eşinin 5-6 yıl daha cezaevinde kalacağını kaydeden Doğan, devletin konuya çözüm bulmasını istedi.

Karacabey İlçesi’nde de bir süre önce Ayşenur Demirhan, 14 yaşındayken kaçarak evlendiği Servet Demirhan da aynı cezaya çarptırılmıştı. Eşini cezaevine gönderince çocuğuyla kayınpederinin evine sığınan Ayşenur Demirhan da olaya tepki göstermişti. .

Bursa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden emekli olduktan sonra avukatlığa başlayan Ali Demir, 2005 yılında Avrupa normlarına uygun olarak çıkan yeni kanun uyarınca, yaşı küçük kızı kaçıranlara evlilik halinde bile ceza verildiğini belirterek, "Bu ceza, Yargıtay tarafından da onanınca hapisten kurtulmak imkansız" dedi. Demir, şöyle dedi:

"2005 yılından önce, yaşı küçük bir kızı kaçıran erkek o kişiyle evlendiğinde dava düşüyordu. Ancak, mahkeme o kişiye eşini 5 yıl içinde haksız yere boşamamasını şart koşuyordu. Buna rağmen boşanma olursa dava yeniden gündeme geliyordu. Kanunda 7 yıl önce yapılan değişiklikle artık verilen cezanın infazı gerçekleşiyor."



SB(FK/İD)