Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı Belek Beldesi’nde bulunan Rixos Premium Hotel’deki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üye ülkeler 5’inci Tarım Bakanları Toplantısı nedeniyle bir gala yemeği düzenlendi. 8 ülkenin temsil edildiği 5’inci Tarım Bakanları Toplantısı’nda 6 ülkenin tarım bakanı ile iki ülkenin bakanlık üst düzey yöneticileri katıldılar. Türkiye, İran, Azerbaycan, Tacikistan, Afganistan, KKTC’nin tarım bakanları ile Kırgızistan ve Pakistan’ın üst düzey bakanlık yetkilileri yer alıyorlar.

Gala yemeğine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, İran Tarım ve Seferberlik Bakanı Sadegh Khalilian, Azerbaycan Tarım Bakanı Ismat Abasov, Tacikistan Tarım Bakanı Kosim Kosimov, Afganistan Tarım Sulama ve Hayvancılık Bakanı Mohammad Asif, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Kırgızistan Tarım Bakanı Yardımcısı Dzhumaliev Akylbek ile Pakistan Tarım Bakanlığı Federal Su Yönetimi Birimi Direktörü Mohammad Tahir ile Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil ve Müsteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğulları ve konuk ülkelerin bakanlık temsilcileri katıldı.

Gala yemeğinde katılımcılara seslenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda güvenliği konusunun, tüm dünya için giderek artan önem ve önceliğe sahip bir hale geldiğini söyledi. Ülkesel çözümlerin bu sorunu aşmada yeterli olmaması nedeniyle bölgesel, hatta küresel düzeyde ele alınma gereği doğduğunu belirten Bakan Eker, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinde doğal şartlar, gelişmişlik düzeyi, sosyal ve ekonomik koşullar ve üretim altyapısı özelliklerinin farklılıklar göstermekle birlikte, gıda güvenliği konusu en önemli ortak sorunlarımızdan birisi olduğuna işaret etti. Bakan Eker, ancak, ortak inanç, benzer kültür ve birbiriyle yakın ilişkili bir tarihsel geçmişe sahip olmamız nedeniyle, dayanışma içerisinde konunun çözümüne yönelik ortak çalışmalara her türlü dasteğin verileceğini söyledi. Bu dayanışmayı sürdürmek, geliştirmek ve evrensel değerler düzeyine taşımak yönünde EİT’nin önemli katkıları olacağına inandığını da belirten Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Toplantımızın, gıda güvenliği konusunda görüş ve deneyimlerimizi paylaşma ve ortak çözüm noktalarının belirlenmesi için imkân yarattığını düşünüyorum. Türkiye olarak, bölgemizin gıda güvenliğinin sağlanması adına çeşitli alanlarda ve düzeylerde önemli katkılarımız olabileceğine inanıyorum. Her türlü imkan ve kapasitemizi harekete geçirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”



MÇ(SU/SSA)