Türkiye, Suriye, İran, Irak, İsrail ve Tacikistan'dan 21 şair, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük binasında bir araya geldi. Burada konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oflaz, 1'inci Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması kapsamında Mardin'de toplanan sanatçı ve şairlerin Arapça, Farsça, İbranice, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe dillerinde şiir okuyacağını söyledi.

Şair Buluşmaları Koordinatörü şair Cengiz Aydın ise Mardin'in binlerce yıldan beri onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, şiirlerin en Türkiye'de çok Mardin'e yakışdığını söyledi. Şair Buluşmaları'na, bölgede konuşulan bütün dillerde 'tutsak etmeden, esir almadan bir arada tutan, birleştiren' anlıman gelen 'Zincirye' ismini verdiklerini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Şiirin olduğu yerde savaş olmaz, kan olmaz. Şiirin olduğu yerde barış konuşulur. Bizler de burada barışı konuşmak için bir araya geldik. Şairler 6 dilde barış mesajı verecek, bölgedeki savaşların bitmesi çağrısını yapacak. Bir şiiri terennüm ettiğinizde yada onun ortaya çıkması için bir kanal olduğunuzda, şiirin size bahşettiği ulvi bir his vardır. Belki şiir yaralarımıza hemen merhem olmaz, onunla yaralarımız belki hemen onmaz. Ama has şiirin, iyi şiirin yayıldığı, herkesin dilinde, şiirin ve onun iyiliğinin olduğu bir dünyanın, şimdikinden çok daha güzel ve yaşanası olacağı muhakkaktır. Zinciriye Şairleri Buluşması, iyilik, sonsuzluk, varoluş ve güzelliğin vahdeti yolunda, önemli bir kilometre taşı olma niyet ve azmindedir. Bu muhabbet meclisi, suya düşen taşın halkalanmaları misali, şiirin, insanı iyileştiren tesirini yıldan yıla arttırmayı temenni eden bir şiir meclisidir."

Aydın, Geleneksel olarak düzenlenecek festivalde, her yıl, bir şairin, şeref konuğu olarak ağırlanacağını ve ilk isim olarak, şair ve yazar Hilmi Yavuz'un seçildiğini kaydetti. Mardin'in çeşitli tarihi mekanlarında kurulacak atölye çalışmaları, panel ve şiir sunumlarının da yer alacağı 1'inci Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması'na Türkiye, Suriye, İran, Irak, İsrail ve Tacikistan'dan 21 şair katılıyor.

Şair Buluşması'na katılan Iraklı Kürt şair Kawa Nemir, Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Buraya şiiri konuşmak için geldik. Türkiye'de farklı ülkelerden gelen şairlerle bir arada olduğumuz için çok mutluyum. Biz şairler, birbirimizin dilini anlamazsak da söylemlerimiz, mesajlarımız birdir" dedi.

Türkiye'den Nazım Hikmet ve Tevfik Fikret gibi şairleri okuduğunu belirten Nemir, Kürtçe yaptığı konuşmasında Türkiye'de yabancılık çekmediğini ve bütün şairler olarak ortak temennilerinin Ortadoğu coğrafyasındaki kan ve gözyaşının bitmesi olduğunu sözlerine ekledi.