Geçen yıl 16 Nisan'da, ön tarafı Yeşillik Caddesi'ne, arka tarafı 5900'üncü Sokak'a bakan, Şafak Odabaşıoğlu'na ait 'Odabaşı Kapı' adlı kapı imalathanesinde patlama meydana geldi. İşyeri ve önündeki iki araç alev aldı. İmalathanede, kimyasal ve ahşap malzemelerin bulunması, yangını büyüttü. Kapı imalathanesindeki yangın, aynı işi yapan yan taraftaki Mustafa Güzel'e ait parke dolu depoya da sıçradı. Alevleri söndürmeye çalışan itfaiye erlerinden Tanju Kardaş (42), Ozan Avşar (35), Hakan Çöplüoğlu (42), Mustafa Anşin (51) ve İsmail Çağlayan (33), devrilen parkelerin altında kaldı. Yaralanan itfaiye erleri, hastaneye kaldırıldı. Bir çocuk babası itfaiye eri Ozan Avşar, hastanede yaşamını yitirdi. Yangının söndürülmesinin ardından, yapılan araştırmada işyerinde çalışan işçiler Mustafa Demiralay (33), eniştesi Memik Yener Erbaş (39), Harun Cirit (32) ve Mustafa Kurt'un (33) cesetlerine ulaşıldı. Dört işçinin yanarak yaşamını yitirdiği belirlendi. Olayla ilgili gözaltına alınan işyeri sahibi Şafak Odabaşıoğlu, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya 15 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan işyeri sahibi Şafak Odabaşıoğlu, avukatı İsmail Haydaroğlu ile ölenlerin avukatları ve yakınları katıldı. Savcı mütalasında, dört kişinin ölümünden dolayı Şafak Odabaşıoğlu'nun cezalandırılmasını, itfaiye eri Ozan Avşar’ın ölümünden dolayı beraatini talep etti.

Sanık avukatı İsmal Haydaroğlu ise müvekkilinin uzun süredir tutuklu olduğunu belirtip, tahliyesine karar verilmesini istedi. Suçlamaları kabul etmediğini ifade eden sanık Şafak Odabaşıoğlu da "Var olan havalandırma borusu yokmuş gibi gösteriliyor. Avukatım da havalandırma borusu olduğunu gösteren fotoğraflarla da iddiaları çürüttü. 22 varil tiner olduğu da ortaya atıldı. 22 varil tiner nerede? Onları bana göstersinler. 20 aydır tutukluyum. Ben ve ailem mağdur. Tahliyemi istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, sanığı dört işçinin ölümünden dolayı 10 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Ölen itfaiye eri Ozan Avşar’ın davasından sanığın beraatine, bu dava dosyanın da ayrılmasına karar verildi. Sanığın avukatı kararı temyiz edeceklerini belirtti.

Şafak Odabaşıoğlu hakkında ölenlerin yakınlarının açtığı tazminat davaları ise henüz sonuçlanmadı.



BK(İÖ/CK)