Ardahan'dan Bursa'ya gitmek için dün saat 13.00'de yola çıkan Bülent Koçak yönetimindeki 75 AT 961 plakalı otobüs, saat 16.15'te Erzurum'un Tortum ile Uzundere ilçeleri arasındaki Aksukapı kavşağında köprüden dereye uçtu. Yan yatan otobüste Ramazan ile eşi Fatma Top, Mehmet Karatepe, Murat Tuğcu, Kırgız uyruklu Ahmedi Veliyev öldü, 43 kişi de yaralandı. Yaralılar, Erzurum'daki çeşitli hastanelede tedavi altına alındı.
Yaralıların ifadeleri üzerine otobüsün iki şoförünün, rampa aşağı inilirken frenin boşalması üzerine yer değiştirdiği ortaya çıktı.
Otobüsü kullanan yardımcı sürücü Mustafa Ekinci, balataların aşırı ısınması sonucu frenlerin tutmamaya başladığını fark etti. Paniğe kapılan Ekince, durumu hemen usta sürücü Bülent Koçak'a söyledi. Otobüs hareket halindeyken sürücü koltuğuna oturan Bülent Koçak da frenlerin tamamen boşalmasıyla kontrolü sağlayamadı. Bir süre daha yol alıp rampa aşağı hızlanan otobüs, yolcuların çığlıkları arasında köprüden uçup yan yattı.

43 yaralı arasında bulunan 2 şoförden Bülent Koçak, 1996 model otobüste diğer şoförle yer değiştirdiğini belirterek, "Hiçbir şey yapamadım. Müdahale edemedim. O şekilde 5-10 dakika, 70 kilometre hızla rampa aşağı gidiyorduk" dedi.
Kazadan önce otobüsü kullanan Mustafa Ekinci ise "Ne olduğunu ben de anlamadım. Firmaya yeni girdim. Balatalar ısındı. Dedim ki 'Frenleri yok bunun' Araç seyir halindeyken Bülent'le yer değiştirdik. Biraz gittik, sonra köprüden uçtuk" diye konuştu.
Otobüsün çok eski olduğunu, uzun yola çıkmaması gerektiğini savunan yaralı yolculardan 39 yaşındaki Gökhan Karademir, "Ankara'ya gidiyordum. Araç seyir halindeyken şoförler yer değiştirdi. Kısa bir süre içerisinde kaza oldu. Şoförler yer değiştirmeden önce içeriyi yanan balata kokusu sarmıştı" dedi.
Yaralı yolculardan 40 yaşındaki Memduh Kaya da Erzurum'un Oltu İlçesi'nden Ankara'ya gitmek için bindiğini söyledi. Kaya, "Kaptanlar otobüs haraket halindeyken yer değiştirdi. Otobüs, sağa sola yalpalayarak dengesini kaybetti. Tecrübeli şoför durdurmak için koltuğa oturdu. Viraja girince otobüs, köprünün bariyerlerine vurdu ve dereye uçtu. Herkes yardım çığlıkları atıyordu. Askerler geldi. Yaralıları dışarı çıkardılar. Sağlık ekipleri zamanında müdahale etmeseydi, ölü sayısı çok olurdu" diye konuştu.
 
Tİ(KS/SS)