Konya'nın Altınekin İlçesi'nde çiftçi 52 yaşındaki Yusuf Er, 2000 yılında şeker komasına girdi. Yakınları tarafından acil olarak Ankara'da özel bir hastaneye kaldırılan Yusuf Er, tedavi altına alındı. Tetkikler sonucu Er'e şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Yusuf Er, yaklaşık 1 ay boyunda hastanede tedavi altında tutuldu. Taburcu edildiğinde hastaneye 26 bin lira tutan tedavi giderlerini ödemesi istenen Yusuf Er, bu parayı nasıl ödeyeceğini düşünürken, aşırı üzüntüye bağlı olarak felç geçirdi ve yürüyemez hale geldi. Bir süre daha hastanede kalan Yusuf Er, o dönemde yakınlarının görüştüğü milletvekillerinin devreye girmesiyle borcu ödendi ve taburcu edildi. 45 gün hastanede yattıktan sonra şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve geçirdiği felce bağlı olarak yürüme engelli halde evine dönen Yusuf Er, diyaliz makinesine bağlı yaşam sürmeye başladı. Böbrek nakli için sıraya giren Yusuf Er'e yıllar sonra 10 gün sıra geldi. 

Alanya'da geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen ve yakınları tarafından organları bağışlanan hastadan alınan bir böbrek, diyalize bağlı olarak yaşayan ve dokuları uyan Yusuf Er'e nakledildi.

YENİ BİR YAŞAM

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan böbrek nakli ardından hastanede tedavi altında tutulan Yusuf Er, artık şansın yüzüne gülmeye başladığını söyledi. Çiftçilik yaparak geçimini sağlarken girdiği şeker komasıyla hastaneye kaldırıldığını ve daha sonra da hastalık zincirinin peşini bırakmadığını belirten Yusuf Er, şunları söyledi:

"45 gün içerisinde şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği nedeniyle felç geçirince hayatım altüst oldu. Hastalanmamdan önce de bir çocuk sahibi olmak istiyorduk. Ancak eşim 4 kez hamile kaldı ve düşük yaptı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yaşama azmimi hiç kaybetmedim. Sürekli hayata tutundum. Sonunda şans yüzüme güldü ve böbrek nakli yapılarak diyalizden kurtuldum. Organlarını bağışlayan aileye çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra mutlu bir yaşam sürmek istiyorum."

Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Erikoğlu da başarılı bir operasyonun ardından böbrek naklinin gerçekleştirildiğini söyledi. Doç.Dr. Erikoğlu şöyle konuştu:

"Hastamız şeker hastalığına bağlı olarak böbrek yetmezliği bulunuyordu. 12 yıldır diyalize bağlı yaşam sürüyordu. Nakil sonrasında daha rahat bir yaşam sürecek. Kronik böbrek yetmezliği nedenlerinin ilk başında şeker hastalığı ve yüksek tansiyon geliyor. Bunun için özellikle şeker hastalarının sık sık kontrollerini yaptırarak böbrek yetmezliğine doğru bir gidiş olup olmadığını değerlendirmeleri lazım. Bu tür rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle yaz aylarında bol bol su içmeleri gerekiyor ki böbrekleri daha sağlam olsun ve böbrekteki kanlanma artsın."



MKY(İA/İD)