Üç fidanının idam edilmesinin 40. yılında Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti ve TKP'li Öğrenciler "Büyük Gençlik Yürüyüşü" düzenleyecek. "Üniversiteler Deniz olacak, emperyalizm ve işbirlikçi AKP yenilecek" sloganıyla bir araya gelen üniversiteliler, 6 Mayıs günü saat 16.00'da Galatasaray Lisesi önünde buluşarak Dolmabahçe'ye yürüyecek.

Üniversitelilerin çağrısı şöyle:

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin üzerinden tam 40 yıl geçti. Üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen ne Denizlerin mücadelesi bitti, ne de savundukları fikirler. Denizlerin idam edildiği gün olan 6 Mayıs 1972’den beri gençliğin emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadelesi hiç durmadan sürüyor.

O dönemin devrimci gençleri Denizler, Mahirler ve İbo’lar Türkiye halklarının sömürülmediği, eşit ve özgür bir ülke kurmak için mücadele ettiler. Demokratik bir üniversite için üniversitelerde boykotlar ve işgaller örgütlediler. İşçi grevlerinde, köylü mitinglerinde yoksulların yanında yer alarak en önde mücadele ettiler. Emperyalizme karşı ‘tam bağımsız Türkiye‘ diye haykırdılar. Emperyalizme karşı mücadele ederken İstanbul’a gelen 6. Filoyu protesto ettiler ve Dolmabahçe’de Amerikan askerlerini denize döktüler.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilecekleri süreçte düşüncelerinden ödün vermediler, savunmaya devam ettiler. Denizlerin idam sırasında son sözleri; "Yaşasın tam bağımsız Türkiye, kahrolsun emperyalizm ve yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği" oldu. Denizlerin bu sön sözleri bugün üniversitelilerin mücadelesine ışık tutuyor.

Denizlerin o dönem emperyalizme ve yerli işbirlikçilere karşı yükselttikleri mücadele bugün güncelliğini koruyarak üniversitelilere yol gösteriyor. Türkiye halklarını o gün sömüren emperyalizm ve işbirlikçileri bugün hala görev başındalar. Emperyalizmin taşeronluğunu her geçen gün artırarak sürdüren AKP iktidarı Suriye’ye emperyalistlerin istekleri doğrultusunda savaş açmayı planlıyor. Suriye’de emperyalizmin güdümündeki askeri muhalefete silah yardımı ve lojistik destek veren AKP, ABD emperyalizmin ihtiyaçlarına göre roller alıyor ve Suriye halkına saldırmayı planlıyor. Böylesi bir dönemde Deniz Gezmişlerin başlattığı antiemperyalist mücadele geleneğini sahiplenen bugünün üniversitelileri emperyalizme ve işbirlikçi AKP’ye karşı mücadele etmekten vazgeçmeyecek. 60’lı 70’li yıllarda Denizler gibi ‘Tam bağımsız Türkiye’ için mücadele etmeye devam edecek. Deniz Gezmişin idam sehpasındaki son sözlerinden biri olan ‘yaşasın halkların kardeşliği’ sloganı bugün AKP iktidarının Kürt sorununda geliştirdiği savaşçı ve ırkı çizgiye karşı üniversitelilerin halkaların kardeşliğini savunan mücadelelerine yol göstermektedir.

40 yıl önce Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam kararını mecliste iki kolunu havaya kaldırarak onaylayan zihniyet bugün iktidarda bulunuyor. Denizleri anmayı bir suç sayıyor ve bu anmalara katılanlara dava açıyor. Her fırsatta Denizlerin mücadelesini karalamaya çalışan bu zihniyet Denizler gibi gençlerden korkuyor olacak ki ‘dindar nesil yetiştirmek istiyoruz’ açıklaması yapıyor. 6. filo eyleminde 6. filoyu koruyup öğrencilere saldıran gericiler yıllar sonra İÜ'de öğrencilere saldıran dindar gençlikti. Bugünün üniversitelileri, itaatkâr, dindar, düşünmeyen bir kuşak olmayacak. Deniz Gezmişler’in de parçası olduğu birikimin taşıyıcısı olarak, üniversitelileri gericilik eliyle teslim almaya çalışanların karşısına dikilecek.

Deniz gezmişlerin 40 yıl önce başlattıkları mücadele hiç durmadan sürdü. Gençliğin anti-emperyalist mücadelesi bugün emperyalizme karşı mücadelede yoluna devam etmektedir. Denizlere verdiğimiz sözü unutmadık. Denizlere sözümüz devrim olacak. Mücadelemiz eşitliğin, kardeşliğin ve özgürlüğün ülkesi kurulana kadar sürecek.

ÖĞRENCİ KOLEKTİFLERİ- GENÇLİK MUHALFETİ- TKP’Lİ ÖĞRENCİLER