Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Valilik ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttükleri çalışmalarda soba zehirlenmesinden kaynaklı ölümleri önlemek amacıyla toplum destekli polisler aracılığıyla 1350 eve dedektör dağıttıklarını, aynı sayıda cihazın da kısa sürede dağıtılacağını, Valilik tarafından da 500 cihazın temin edileceğini belirtti.

Evde biriken karbonmonoksit gazının tehlike sınırına ulaştığında dedektörün alarm sesiyle uyarı verdiğini kaydeden Aydın, "Şehitkamil'de Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda dosyası olup da kömür yardımı alan 15 bin aile var. Hedefimiz 15 bin evin tamamına bu dedektörleri vermektir. Bir kaç sene içinde bunu tamamlayacağımızı düşünüyoruz" dedi.

ALARM NASIL ÇALIŞIYOR?

Lodos estiğinde kömür yakılan sobadaki karbonmonoksit gazının dışarı çıkamadığını, evde bulunan insanları hissettirmeden, tatlı bir rehavet vererek zehirlediğini kaydeden Aydın, şunları söyledi:

"Zehirli gaza karşı tasarlanan dedektörleri araştırdık. Piyasada 4-5 çeşidi bulunuyor. Kimi cihazlar oda içerisinde karbonmonoksit oranı artınca, tehlike anında alarm çalıyor. Komşuları veya ailenin yakınlarını uyaran, pencereyi açan sistemler de var. Biz bu konuda daha ekonomik çeşidi olan, karbonmonoksit oranı belli bir noktaya vardığında tehlike anında odadakileri alarmla uyaran bir sistemi tercih ettik. Teknolojik önlemlerin yanı sıra toplumun bilinçlenmesi de çok önemli. Bunun için camilerimizde din görevlileri vaazlarda konuyu dile getiriyorlar. Muhtarlarımız ve sağlık görevlileri de vatandaşlarımıza tehlikeyi anlatıyor, dikkatlerini çekiyor. Emniyet teşkilatımızın da halk sağlığıyla ilgili bazı faaliyetleri var. Polisimiz, can güvenliğiyle ilgili olduğu için toplumsal duyarlılık çalışmaları içerisinde bunu da gündeme almıştı. Bu yüzden biz de Şehitkamil Kaymakamlığı olarak bu dedektörlerin dağıtımını toplum destekli polislerimiz aracılığıyla yaptık. Onlar hem vatandaşlarımıza soba zehirlenmeleri konusunda alacakları önlemleri anlatıyorlar. Hem de bu dedektörü nasıl kullanacaklarını öğretiyorlar. Hepimizin amacı bu konuyu gündeme taşıyarak ölümleri sıfıra indirmek."



ZG(OA/SS)