İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen tanıtım programına Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın başta olmak üzere eserin hazırlanmasına emek veren tarihçi akademisyenler katıldı.


‘İSTANBUL’UN SİCİL KAYDI’ ADLI ESER MÜKEMMEL BİR ÇALIŞMA’


Tanıtım programında konuşan Topbaş 40 ciltten oluşan İstanbul Kadı Sicilleri adlı eserin çok önemli ve mükemmel ilmi bir çalışma olduğunu söyledi. Eserde yönetimin, kentin hafızası denilebilecek, yaşamın her alanında yargıya intikal etmiş olan örneklerin olduğu güzel bir çalışma olduğunu kaydeden Topbaş, şöyle konuştu:


“ Bugün gerçekten çok önemli ilmi bir çalışmanın buradaki güzelliğini birlikte tadarak, tarihe tanıklık ediyoruz. Binlerce yılı geride bırakmış bir milletin Anadolu topraklarında Osmanlı’yla birlikte dünyaya bir adaleti tesis etmenin gururun yaşıyoruz. Burada yönetimin, kentin hafızası diyebileceğimiz, yaşamın her alanında yargıya intikal etmiş olan her konuda örnekleri teşkil eden güzel bir çalışmayı güncelleştirerek günümüze aktaran bu bilim ve ilim heyetine de İstanbullular adına özellikle teşekkür ediyorum. Burada yapılan çalışma mükemmel bir çalışma gün yüzüne çıkartılmış, araştırmacılar için bir ışık ama yöneticiler için bir ufuk olacağına inanıyorum. Bir farkındalığı ortaya çıkaracak ve önemli bir yansımayı oluşturacaktır. Yurtdışından gelecek olanlarda bu konuda istifade edecek ve bunu takip edeceklerdir. Bu eserde İstanbul’un bir mahallesinde ilişkiler nasıldı, ticari ilişkiler nasıldı bunları bulma imkanımız var. Yönetimin algılaması nasıldı burada bulma imkanımız var."


‘UZUN SOLUKLU BİR ÇALIŞMA’


İSAM Başkanı Mehmet Akif Aydın’da yaptığı konuşmada eserin uzun soluklu bir çalışma olduğunu belirterek, “Bu esere 40 cilt ve kabul etmek gerekir ki uzun soluklu bir çalışmaydı. Bugüne kadar sadece bir iki cildi yayınlanmış olan Osmanlı Kadı Sicilllerinden 40 tanesinin yayımına cüret ediyorduk. Defterlerin tamamı latin harflerine çevrildi. İndeksleri hazırlandı. İçeriğine yakışır bir güzellikte basılarak kültür dünyamıza girdi. İstanbul kadı sicilleri diğer bir ifadeyle mahkeme defterleri Osmanlı Devleti’nin hukuki, siyasi sosyal, iktisadi ve kültürel tarihi bakımından son derece önemli bilgi kaynaklarıdır" dedi.


EA (MK) (FOTOĞRAF)