Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 29 Haziran 2012 Cuma günü Kırşehir’de başlattığı 'Ceviz Eylem Planı' ile ülkemizin ceviz ithalatı yapmaya ihtiyacı kalmayacak. Uygulamanın yoğun olarak sonbahar döneminde gerçekleştirileceği proje kapsamında 2012- 2016 yılları arasında 5 milyon ceviz fidanı dikilecek. Proje ceviz üretiminin artırılmasının yanı sıra, ülkemizde ilk kez kerestelik ceviz üretimine yönelik, ceviz ormanları tesis edilmesini de sağlayacak.

ÇOĞU, BOZUK ORMAN ALANLARINA DİKİLECEK 

Temel hedefi, orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarının yükseltilmesi olan proje çerçevesinde ceviz fidanlarının büyük bölümü bozuk orman alanlarına dikilecek. Bozuk orman alanlarını köy tüzel kişiliklerine ve vatandaşlara 120 yıllığına kiralanacak. Hazineye ait olup da ceviz, badem gibi gelir getirici türlerle ağaçlandırılmak istenilen yerler de vatandaşlarıın istifadesine sunulabilecek.

BAKLAVANIN VAZGEÇİLMEZ TADI CEVİZ

Türkiye'de günlük 450 ton baklava üretildiği ve yılda kişi başına 2.3 kilogram baklava tüketildiği belirtilen açıklamada, baklavaya talebin Ramazan ve Bayramlarda 10 kata kadar artttığı kaydedilerek, baklavanın vazgeçilmez tadı cevizde ithalata son verilmesinin hedeflendiği bildirildi.



DHA(BY/COŞ)