Üsküdar Altunizade’deki bir alışveriş merkezinin önüne dizilmiş siyah kumaşla örtülü yüzlerce tabut, ilginç görüntüler oluşturdu. Tabutların neden buraya konulduğu sorusu, Türkiye Öğrenci Konseyi üyelerinin alışveriş merkezine gelerek, etkinlikle ilgili pankartlar ile dövizleri açmasıyla yanıt buldu.

Tabutların çevresinde üzerinde “Dumana Dur De!” , “Her gün 300 kişi ölüyor, seyirci kalma” , “Üniversiteli havanı koru” , “Kampüsün havası değişecek” ve “Ceddi cihana hükmetmiş bu gençlik dumana köle olmaz” cümlelerinin yazılı olduğu pankartlar açıldı.

Türkiye Öğrenci Konseyi’nin Yüksek Öğrenim Kurumu’na (YÖK) bağlı resmi bir kurum olduğu, yaklaşık olarak 3 milyon 800 bin üniversite öğrencisini temsil ettiği anlatıldı.

Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, “Her üniversite öğrencisi kurumumuzun doğal bir üyesidir. Yaptığımız çalışmalarla öğrenci sorunlarını dinliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle de hem ülkemize hem de öğrencilere fayda sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Türkiye Öğrenci Konseyi Sağlık – Spor – Çevre Üst Komisyonu’nun “Dumansız Kampüs” projesi kapsamında ‘Dumana dur de!” yürüyüşünü gerçekleştirdiğini hatırlatan Nihat Buğra Ağaoğlu, “Her gün 300 insanımızı sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle kaybediyoruz. Biz de bu konuda farkındalık yaratmak için 300 tabutla bir yürüyüş düzenledik. Tabutları Ankara’da yaptırdık ve kamyonlara yükleyerek İstanbul’a taşıdık. Altunizade’den başlatacağımız yürüyüş, bir sigara fabrikasının genel müdürlüğünün önünde sona erecek.”

 


YÜRÜYÜŞ 1 SAAT SÜRDÜ

 


Türkiye Öğrenci Konseyi üyesi yaklaşık 500 öğrenci, 13.00’da Küçükçamlıca’daki bir tütün mamulleri şirketine yürümeye başladı. “Dumana köle olmayacağız” , “Dumana dur de” sloganları atan topluluğa vatandaşlar da alkışlarıyla destek verdi. Topluluk yaklaşık 1 saatlik yürüyüşün ardından şirket binasının önüne geldi.  Burada İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı çok sayıda polisin konuşlandırıldığı dikkat çekti. Burada öğrencilerden biri boş tabutlardan birinin içine girdi. Diğer öğrenciler ellerindeki sigaraları parçalayarak tabutun üzerine attı. Daha sonra da boş tabutlardan bazıları, öğrenciler tarafından parmaklıklarının üzerinden şirketin bahçesine atıldı. Bazı öğrencilerin de ellerindeki yumurta şeklindeki sürpriz çikolataları fırlattı.

 


ZEHİR ÜRETİCİLERİNİ PROTESTO EDİYORUZ

 


Yürüyüşle ilgili basın açıklamasını okuyan Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, üniversite gençliğinin ve halkın bu konuda duyarlı olmasını sağlamaya çalıştıklarını vurguladı. Amaçlarının kampüslerde sigara içilmesini engellemek olmadığını hatırlatan Nihat Buğra Ağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Asıl amacımız normal yaşamda sigara kullananların bırakmasını ve kullanmayanların ise hiç başlamamasını sağlamaktır. Üreticiler kapitalist sistemin birer üyesidir. Üriteciler, hem maddi yönden hem de sağlık yönünden insanlarımıza zarar vermektedir. Toplum bu durumun farkına varmalı ve dumana dur demelidir. Artık insanlarımızın duman yüzünden bu 300 tabutu doldurmasını istemiyoruz. “

Açıklamanın ardından topluluk, şirketin önüne yığdıkları tabutların önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Topluluk daha sonra olaysız dağıldı.