Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve mesleki eğitim ve iş merkezlerinde devam eden 23 yaş üzeri zihinsel engellilerin halk eğitim merkezlerine devam etmelerini öngören 'Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' İzmir'de bulunan 23 yaş üzerinde 150 zihinsel engelli öğrenciyi ve ailelerini isyan ettirdi. Örnekköy'de bulunan ve Türkiye'nin zihinsel engelli öğrencilere yönelik ilk iş eğitim merkezi öğrencileri yaklaşık 15 yıldır devam ettikleri okuldan kayıtları silinince okulu bastı. Velileri tarafından güçlükle yatıştırılan öğrenciler okuldan uzaklaştırıldıkları için gözyaşlarını tutamadı.

Örnekköy'de bulunan İzmir İş Eğitim Merkezi'nden kayıtları silinen 23 yaş üzeri 23 öğrenci, aileleriyle birlikte basın açıklaması yapmak amacıyla sabah saatlerinde okul bahçesinde toplandı. Ellerinde pankartlarla çeşitli sloganlar atarak bekleyen zihinsel öğrenciler okuldan uzaklaştırılmak istemediklerini söyleyerek görevlilerin ve velilerinin engellemelerine rağmen okulun içerisine girdi. Okuldan uzaklaştırılmak istemediklerine ilişkin sloganlar atarak iş yaptıkları atölyelere giden öğrenciler görevliler ve velilerinin uğraşları ile güçlükle bahçeye çıkartıldı. Okul Müdürü Oktay Serin velileri ve öğrencileri yatıştırmaya çalışsa da başarılı olamadı.

Öğrencilerin bahçeye çıkartılmalarının ardından veliler adına konuşan Okul Aile Birliği Başkanı Mehtap Tatlıcıoğlu, önceki yıl Örnekköy'deki binaya taşınan İzmir İş Eğitim Merkezi'nin, Türkiye'nin zihinsel engelli öğrencilere yönelik ilk merkezi olduğunu, halk eğitim merkezlerinin çocuklarına yeterli eğitimi veremeyeceğini söyledi. Tatlıcıoğlu, "Yeni yasayla yıllardan beri geldikleri okulun kapıları zihinsel engelli çocuklarımızın yüzüne kapatıldı. Çaresizlik içinde yardım bekliyoruz. Çocuklarımız bu okulda mobilya, dekorasyon, galoş, mum el sanatları, dokuma, matbaa, seracılık, karton ambalaj ve fason montaj atölyelerinde çalışarak üretim yapıyorlardı. Ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlardı ve mutluydular. Çocuklarımız burada sağlık görevlisi ve rehber öğretmenler refakatinde bu işleri gerçekleştiriyorlardı. Şimdi 23 yaş ve üzeri çocuklarımız halk eğitim merkezlerine yönlendiriliyor. Halk eğitim merkezlerine gidiyoruz onlar da uygulamadan haberleri olmadığını, başvuru olması halinde sınıf açabileceklerini söylüyorlar. Bu çocukların ömür boyu eğitim görmeleri lazım aksi halde öğrendiklerini unuturlar. Bizim çocuklarımızın üçer ya da altışar aylık eğitime ihtiyacı yok. Bütün yaz okula gidecekleri günü beklediler. Şimdi onlara neden okula gidemediklerini anlatamıyoruz. Bunu anlatabilecek bir yetkili arıyoruz. Bizim çocuklarımızın yaptığı üretim bu okulun döner sermayesini işletiyor. Çocuklarımız her ay aldıkları 5-10 liralar ile mutlu oluyor" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından öğrenciler ellerinde pankartlar ile okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.