Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Korunan Alanlarda Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Toplantısı' Antalya'nın Serik İlçesi'nde düzenlendi. Belek Beldesi'ndeki Maxx Royal Otel'deki toplantıya Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Antalya Vali Yardımcıları Turan Eren ve Recep Yüksel ile turizmciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Osman İyimaya, 'Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi' kapsamında 1989 yılında 'Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın kurulduğunu kaydetti. Başkanlığın 2011'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandığını hatırlatan İyimaya, daha sonra da kapatılarak yerine Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu söyledi.

İyimaya, müdürlük olarak orman ve orman rejimi dışındaki alanlarda tabiat parkları, tabiat anıtlarına ilişkin esasları belirlemek, doğal sit alanları, tabiat varlıkları ile özel çevre koruma bölgelerini yönetmek gibi görevlerinin olduğunu anlattı. İyimaya, "1273 adet doğal sit alanı, 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi ve 3 bin civarında tabiat varlığı ve koruma alanları tespit, tescil ve onayı ile 41 milli park alanı, 42 tabiat parkı, 31 tabiat koruma alanı, 106 tabiat anıtı, 135 sulak alanın tescil ve planlamayla ilgili işlemleri genel müdürlüğümüz tarafından yürütülecek" dedi.

UYDUDAN İZLENİYORLAR

Osman İyimaya, özel çevre koruma bölgelerinden Köyceğiz ve Dalyan'da caretta carettalar için birer sağlık merkezi kurduklarını, yaralanan kaplumbağaların bu merkezlerde tedavi edildiğini kaydetti. İyimaya, "Sağlık merkezinde iyileştirilen caretta carettaları, üzerlerine takip çipleri taktıktan sonra denizle buluşturuyoruz. Geçen haftalarda 4 kaplumbağayı denize saldık. Hangi yöne gittiklerini, nerelerde konuşlandıklarını şimdi uydudan takip ediyoruz. Toplam 21 civarında caretta caretta uydu cihazı ile takip ediliyor" diye konuştu.

Caretta carettaların yuvalama alanlarına özel hassasiyet gösterdiklerini belirten İyimaya, "Caretta carettaların yuvalanacakları alanlara, belli bir saatten sonra insanların girmesine bile izin vermiyoruz. Çünkü buradaki caretta carettaların korunarak tabiata kazandırılmasının aynı zamanda bir denge unsuru olduğunu söyleyebiliriz" dedi.