Archipelagos TV ve Mitilene Tours tarafından düzenlenen festival için Türkiye’den yaklaşık 700 kişi feribotla adaya geldi. Festival kapsamında Ayvalık, Erdemit, Akçay, Altınoluk, Ayvacık, Küçükkuyu, Güre, Zeytinli belediyeleri, çok sayıda ticaret odası, oteller, işletmeler, üretim kooperatifleri, yerel firmalar olmak üzere 1083 katılımcı 60 stant açtı. Ege Bölgesi Türk-Yunan Sanayicileri ve İşadamları Derneği kurduğu stantta, ziyaretçilere balık-ekmek ve içeçek dağıttı. İlk gece etkinliklerine Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Nassos Giakalis, Yunanistan Enerji ve Çevre eski bakanı Nikos Sifunakis, Midilli Belediye Başkanı Dimitris Vounatsos, Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasos Kalogridis, PASOK milletvekili Giauois Swaspismos, Kuzey Ege Bölge Vali Yardımcısı Litsa Likou, Türkiye’den Ayvalık Kaymakanı Nihant Nalbant, Dikili Belediye Başkanı CHP’li Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç’in de aralarında bulunduğu çok sayıda belediye başkanı ile ticaret odaları temsilcileri katıldı.

Gecede düzenlenen plaket töreninde konuşan Kuzey Ege Bölge Valisi Nassas Giakalis, festivale bu yıl daha fazla katılım olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Midilli Belediye Başkanı Dimitris Vounatsos, festivalde iki ülkeden çok sayıda kuruluşun stant açtığını belirterek, “Bu tür ticari faaliyetler devam etmeli. Para olmadan hiçbir şey olmuyor” dedi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de, karşı kıyadan sevgi ve saygı getirdiklerini belirtti. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer de, Midilli’den Türkiye’ye açılan en yakın kapının Ayvalık olduğunu belirterek, “İki yakayı hem kültürel hem de ticari anlamda birleştirmenin yolu bu festival oldu” diye konuştu.

6 DANSÖZ

Konuşmaların ardından iki taraftan halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. 6 Yunan dansözün gösterisi beğenildi. Gecenin finalinde Türk ve Yunan halk oyunları ekipleri birlikte halay çekti ve havai fişek gösterisi yapıldı.

BAŞKAN ŞARKI SÖYLEDİ, VALİ DANS ETTİ

Midilli Marina’daki etkinlik ardından Türkiye’de özel bir kanalda yayınlanan 'İki Yaka Bir İsmail' dizisinin Midilli’de yapılan çekimlerinde kullanılan Efkaristo restoranda akşam yemeğine geçildi. Burada Yeni Şakran Belediye Başkanı İbrahim Ethem Yorulmaz 'Sevdam' adlı şarkıyı söyledi. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ile Kuzey Ege bölge Valisi Nassas Giakalis eşleriyle dans etti.



FI(İÖ/İD)