Daha önce tarihi Gökmedrese'de hizmet veren Tokat Müzesi, geçen aylarda Sulu Sokak Çarşısı'ndaki tarihi Arastalı Bedesten'e taşınarak yeni yerinde ziyaretçilere açıldı. Açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılan müzede, Maşat Höyük, Hanözü kazısı eserleri, Hıristiyanlık eserleri ve etnografya temelli eserlerin yanı sıra sikkeler ve süs eşyası sergileniyor. Müzeye gelen ziyaretçilerin dikkatini en çok Roma Dönemi'ne ait olduğu öğrenilen lahit içindeki 2 bin yıllık insan iskeleti çekiyor. 1927 yılında Tokat'ın Artova İlçesi'nde bir vatandaş tarafından kazı yapılırken bulunan iskelete ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor.

'TOPRAĞA GÖMÜN'

Müze Müdürü Halis Şahin, lahdin Artova'dan getirildiğini belirterek, "Bu lahitler Milattan Önce 330'dan Geç Roma Dönemi'ne kadar görülebiliyor. Özellikle Tokat, Amasya ve Çorum illerinde bu tür ölü gömme adetlerinden bu lahitler yapılmış. Buradaki lahdimiz pişmiş topraktan yapılmış. Yan tarafları panellere bölündükten sonra ortasına artı işareti konulmuş. Büyük delikten ceset konulduktan sonra küçük delikten kol ve bacakları düzeltmek için böyle bir uygulama yapılmış. Haliyle baş kısmı kalın ayak tarafı ince bir görünüme sahip" dedi. Lahdin müzenin en çok dikkat çeken eserlerin başında yer aldığını söyleyen Şahin, "Ziyaretçiler lahdi içindeki iskeleti ile birlikte ilgiyle inceliyorlar. İçindeki gerçek bir iskelet. Müzemizin taşınması sırasında bir arkadaşımız iskeleti düzenledi" dedi.

Bu arada, müzeye gelen bazı ziyaretçilerin lahit içindeki iskeleti gördükten sonra görevlilere, 'Bu insanı toprağa gömün de rahat rahat uyusun' dediği belirtildi.



MT(EA/CK)