Sibar Otel'de yapılan toplantıya Diyarbakır, Van, Batman, Şırnak, Ağrı, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Bingöl, Bitlis, Iğdır, Tunceli, Şanlıurfa, Kars, Elazığ ve Malatya Baro başkanları katıldı. Yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Hakkari Baro Başkanı Kutbettin Beyazıt, bölgede yaşanan olayların son bulması ve tutuklamalardan durması için Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, hükümet yetkilileri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin yetkilileri ile görüşme konusunda çalışma yapma gayreti içerisinde olacaklarını dile getirdi.

ÇATIŞMA ORTAMINA GİRİLMİŞTİR

Hakkari'de 2 günlük toplantılarda yoğunlukta Kürt sorununun masaya yatırıldığını belirten Beyazıt, "Kürt meselesindeki çözümsüzlük politikaları nedeni ile yeniden ağır çatışma ortamına girilmiş, hergün yeni ölümlerin ve acıların yaşanıyor. Bu durumla beraber yaşanan çok sayıda tutuklama ve gözaltı vakaları da adil ve barışçıl çözüm konusundaki iyi niyet çabalarını maalesef cılız ve sonuçsuz kılmaktadır. Bizler bölge baroları olarak her dönemde Kürt meselesinin şiddet dışı araçlarla çözülmesinin gerekliliğine vurgu yaptık. Bundan sonra da bu çabalarımız devam edecek. Yaşanan gelişmeler karşısında hukukçu kimliğimizin de bir gereği olarak şiddettin sona erdirilmesi için daha aktif bir şekilde rol almayı da gerekli ve zorunlu görmekteyiz. Bu istem ve çaba çerçevesinde başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, hükümet yetkilileri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin yetkilileri ile sorunun çözümü için gerekli olan tüm kesimlerle görüşme konusunda çalışma yapma gayreti içerisinde olacağımız bir süreci başlatacağız" dedi.

AVUKAT ARKADAŞLARIMIZ HUKUKSUZ ŞEKİLDE TUTUKLANDI

Geçen yıl 36 avukatın hukuki dayanaktan yoksun ve politik kararlarla, tutuklandığını savunan Beyazıt, şöyle konuştu:

"Uluslararası ve ulusal düzenlemelere aykırı olan bu tutuklamalara son verilmesi amacıyla İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan 16-17-18 Temmuz 2012 tarihlerindeki duruşmalara bölge baroları olarak etkin bir şekilde katılacağımızı bildirir, ulusal ve uluslararası hukuk örgütlerinin de davaya etkin bir şekilde katılmaya davet ederiz. Ayrıca cezaevinde tutuklu bulunan milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasetçilere yönelik olarak en kısa zamanda hukuki , demokratik yaklaşım esas alınmalı, farklı kimliklere sahip birey, topluluk ve de halklara, özgür ve demokratik temelde siyaset yapma hakkı tanınmalıdır. Türkiye’nin gündeminde olan bir diğer konu ise sivil anayasa çalışmalarıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne yönelik ağır ihlallerin yaşandığı bir ortamda demokratik, sivil bir anayasa yapma en acil ihtiyaçtır. Sivil anayasa yapma çalışmalararı toplumun tüm bileşenlerini kapsamalı, hazırlık süreci acil ihtiyaçları karşılayacak şekilde ele alınmalıdır."

ULUDERE'DE ADİL YARGILAMA İHLAL EDİLİYOR

Beyazıt, Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde 34 sivilin ölümü ile sonuçlanan olaya ilişkin yürütülen adli süreçten kaygı duyduklarını söyledi. Olayın üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hala etkin ve adil bir soruşturma yürütülmediğini ifade eden Beyazıt, "Soruşturmanın gizli yürütülmesi nedeniyle mağdurların ve avukatların soruşturma sürecine katılmaları engellenmekte, bunun sonucunda adil yargılanma hakkı ciddi bir şekilde ihlal edilmektedir. İdari ve askeri hiyerarşinin bilgisi dışında gerçekleşmesi mümkün olmayan bu trajedinin faillerinin henüz tespit edilememiş olması, bu katliamın üstünün örtüleceği yönündeki kaygılarımızı güçlenmektedir. Pozantı Ceza ve Tutukevinde çocuklara yönelik cinsel taciz olaylarında tanık olduğumuz yargısal ve siyasal duyarsızlık kabul edilebilir gibi değildir. Adalet Bakanı başta olmak üzere tüm yetkilileri suç ve suçlu ayrımı yapmadan yaşanan ihlaller karşısında duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.



BD(FE/SS)