Emekli bomba uzmanı Kamuran Tan, Afyonkarahisar’daki patlama ardından Adapazarı’nda gazetecilere açıklama yaptı. Tan, patlayıcı maddelerin taşınması ve imhasının belli başlı kurallar kapsamında yapıldığını belirterek şunları söyledi: 

"Patlayıcı madde depoları hassas bölgelerdir. Ülkemizde ve dünyada ne kadar önlem alınırsa alınsın böyle facialar yaşanıyor. Afyonkarahisar'daki mühimmat deposundaki olaya bakıldığında hassas ve sağır diye adlandırılan patlayıcılarla hazırlanmış fabrikasyon bombalar bulunuyor. El bombası, anti personel, antitank mayınları gibi. Bunların taşınması bulundurulması, depolandırılması ve nakilleri belirli kurallar çercevesinde yapılıyor. Patlayıcı madde depolarına herkes giremez. bu depolara az sayıda uzman, o işten anlayan görevliler girer. Bu görevliler dahil konunun hassasiyetine hakim oldukları için ilk hatalarının son hataları olduklarını bildikleri ve hatanın telafisi olmayacağı için depoya girmeden önce vücuttaki statik elektriği topraklama yoluyla boşaltıp öyle girmek gerek. Bu bize içerideki patlayıcıların çok hasssas olduğunu, vücuddaki elektrile bile patlayabileceğini gösterir."

İstanbul Emniyet Müdürlüğünde 1983-98 yılları arasında bomba uzmanı olarak görev yapan Tan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu atlanmış olabilir veya taşıma, depolama esnasında bombaya ait ana patlayıcı bir bölümü yere düşmüş olabilir. 'Hassas patlayıcı' dediğimiz zaman darbelere, ısıya ve basınca dayanıksız patlayıcı algılamamız gerekiyor. Yere düştüğünde, üstüne basıldığında, sürtüldüğünde patlar. Bu ufak atlama beraberinde büyük patlamaları tetikler. Fabrikasyon bombaları, örneğin el bombasının ateşleme makinizmasıyla birlikte bulundurulması kesinlikle yasaktır. Ateşleme makinizmaları başka yerde patlayıcı dolu gövdeler başka yerde bulunmalı. Bunların taşınması sırasında özellikle ateşleme makinizmları çok hassastır koruyucu kılıfları olsa dahi yere düşürülmemeli. Dip tablası yere değdiğinde patlama riski yüzde 60-70'tir. Bu şekilde bir patlama; akabinde ikinci patlamayı meydana getirmiş olabilir. Bu tür olaylar ülkemizde de, dünyada da oluyor. Bizim ülkemizde insan hayatının kıymeti bilinmiyor. Düne kadar uluslararası karayolunda patlayıcı depoları vardı. Daha düne kadar Geyve İlçesi'nde karayolunun 50-60 metre ötesinde mühimmat depolanıyor. Nato Petrol Boru hattı, aynı zamanda bombadır. Yanında bomba patlatılıyor. Şunu demeye getiriyorum; kitle imha silahı tehtidine haline getirilmemeli ülkemiz. Bu konularda ülkemizin çok eksikleri var."

Emekli bomba uzmanı Tan, el bombası pimi çekilmeden patlama olasılığı olup olmadığına ilişkin soruya yanıt verirken, "Patlaması sıfır denecek kadar azdır. Çünkü depolarda ateşleme mekanizması gövdeye takılı vaziyette 1 tane bulma ihtimaliniz yok. Yalnız taşıma esnasında ateşleme makinizması yere düşüp ve patlama gerçekleşmiş olabilir. Şunu söyleyeyim tekrar bu elim olayı yaşadık, bundan sonrası çok önemli. Altını çizerek söylüyorum olay yerinden 2 kilometre etrafında ikamet eden insanlar, 15-20 gün çocuklarını bahçeye oyun oynamaya bile çıkarmasın. Evlerinin içlerini kontrol etsinler patlama esnasında bacadan veya cam basınç etkisinden kırılmadıysa içeriye patlamamış bomba girmiş olabilir. Orada yaşayan vatandaşlarımızı uyarıyorum. Tanımlayamadıkları hiçbir cisme dokunmadan yetkililere haber versinler. Buradan İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürlüğümüze sesleniyorum. Şuan o bölge riski 2 kilometrelik alan taranması gerekiyor. Emekli bomba uzmanına ihtiyaç varsa gönüllü olarak ben ve arkadaşlarım görev almaya hazırız."



AG(MB/İD)