AÜ Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Akdeniz Yaz Okulu, 14 ülkeden 45 tıp öğrencisinin katılımıyla üniversitenin Adrasan Tesisleri'nde gerçekleştirildi. 26- 30 Temmuz tarihleri arasında yapılan yaz okulunun konusu transplantasyon oldu.

Akdeniz Yaz Okulu'na katılan tıp öğrencileri, AÜ Tıp Fakültesi tarafından dünyada ilk kez gerçekleştirilen rahim, yüz ve çift kol nakillerini öğrenme ve bu nakilleri gerçekleştiren doktorlarla söyleşi yapma imkanı buldu.

AÜ Adrasan Tesisleri'nde 4 gün süreyle kalıp seminerlere katılan öğrenciler, ilk kez böyle kapsamlı bir yaz okuluna katıldıklarını ve dünyada gerçekleştirilen ilk nakilleri yapan ekiple tanışma fırsatı bulurken, nakilli hastalarla da bir araya gelmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi.

MİMARLARI KATILDI

Eğitime konuşmacı olarak katılan öğretim üyeleri arasında yüz ve çift kol nakillerinin mimarı AÜ Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile rahim naklinin mimarı AÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münire Erman Akar da yer aldı. Öğrencilere yüz nakli, rahim nakli, çift kol nakli, böbrek nakli, karaciğer nakli, beyin ölümü, organ bağış ve koordinasyon sistemi konularında bilgi verildi.

HASTANEYİ GEZDİLER

Türkiye'nin yanı sıra Tunus, Suudi Arabistan, Mısır, Bulgaristan, Azerbaycan, Meksika, Moldova, İran, Endonezya, Letonya, Estonya, Romanya ve Ummanlı öğrencilerin katıldığı Akdeniz Yaz Okulu'nun son gününde öğrenciler, AÜ Hastanesi'ni gezdi, Öğrenciler daha sonra B Blok Mor Salon'da, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Prof. Dr. Ömer Özkan ve Türkiye'nin ilk yüz nakilli hastası Uğur Acar ve Akdeniz Organ Nakli ve Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Mehmet Şahan ile bir araya geldi.

ÖĞRENCİLER KONUŞTU

Moldova'dan katılan tıp öğrencisi Marina Bezdiga, "Üniversitemin internet sayfasından bu yaz okulunu öğrendim. Hemen başvuruda bulundum. İki üniversite arasında çok fark var. Daha önce organ nakli ile ilgili bu kadar çok bilgim yoktu. Burada oldukça bilgilendik" dedi.

Bulgaristan'dan katılan tıp öğrencisi Dzhem Faranza ise "Dünyada ilk rahim naklinin burada yapıldığını duymuştum. Bunu fırsat olarak gördüm. Bu deneyimleri ülkemde paylaşacağım" diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Berna Açıkgöz, "Konferanslardan çok memnun kaldım. Nakilleri yapan doktorlarla tanışmak çok önemliydi. Katılan diğer ülke öğrencileri de imkanlarımızın çok iyi olduğunu ve hocalarımızın çok bilgili olduğunu söylediler" diye konuştu.

UĞUR ACAR'I GÖRDÜLER

Toplantı sonunda Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan 20 yaşındaki Uğur Acar'ı gören doktor adayları, gülme ve kızma mimiklerinden çok etkilendiklerini söyledi. Uğur Acar ise "Beni görmeleri onları mutlu etti. Bana sorular sordular. Cevaplarımdan tatmin oldular. Mimiklerimi gördüler. Alkışladılar. Ben de çok memnun oldum. Onlar da mutlu oldular" dedi.