Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 132 yıl önce yapılan ve 1936 yılına kadar Fransızlar tarafından işletilen Alanya Feneri, Akdeniz'de seyreden gemilere kılavuzluk yapıyor. Hisariçi Mahallesi'nin Dildare Burnu'nda tarihi kale surlarının denize bakan kısmında yer alan Alanya Feneri, 1880 yılında Paris'te yapılan ve kurma kolu ile çalışan bölgenin tek tarihi deniz feneri olma özelliğini taşıyor. Deniz seviyesinden 209 metre yüksekte bulunan ve 20 deniz mili görüş mesafesine sahip Alanya Feneri'nin yanında tek katlı lojman da bulunuyor.

Eşi ve 2 çocuğu ile birlikte lojmanda yaşayan Alanya Feneri'nin sorumlusu 37 yaşındaki Hüseyin Karaca, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında fitilli gaz lambalarıyla, daha sonra ise LPG ile çalışan lambalarla aydınlatma yapılarak gemilere kılavuzluk yapıldığını söyledi.

'4 SAATTE BİR KURMA KOLUNU KURUYORUM'

Fenerin şu anda elektrikle aydınlatma yaptığını ve gemilerin bu sayede güvenli şekilde seyrettiğini vurgulayan Karaca, fenerin 1936 yılında Fransız'lardan alınarak millileştirildiğini kaydetti. Karaca şunları anlattı:

"Alanya Feneri 1880 yılından bu yana orijinalliğini koruyor. Tek farkı, sistemin çalışmasını sağlayan enerjiyi, gaz yağı yerine elektriğin sağlaması. Optik sistemin altındaki mekanizmaya bağlı kurma kolunu 4 saatte bir kurarak deniz fenerinin çalışmasını sağlıyorum. Akşam havanın kararmasıyla birlikte feneri çalıştırıyorum. Hava aydınlanınca fenerin sistemini durduruyorum. Fenerin güneş ışığından etkilenerek arızaya sebebiyet vermemek için gündüz perdelerini kapatıyorum" dedi.

'BÖLGEDEKİ TEK KURMALI FENER'

Ulusal miras kapsamındaki fenerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğunu  belirten Karaca, "Günümüzde farklı teknolojiler kullanılmasına rağmen, bu fener kurulduğundan bu yana eski sistemle çalışıyor. Bu bölgedeki fenerlerde Alanya'dan başka kurmalı fener yok. Alanya Feneri, bölgenin tek tarihi feneridir" diye konuştu.

Alanya Kalesi'nde 2100 metrekareye kurulan deniz feneri, Osmanlı döneminde inşa edildikten sonra 1936 yılına kadar Fransızlar tarafından işletilerek fenerler rüsumu (Fener ücreti) alındı. Kabotaj Kanunu'nun kabulü ile milli iradeye giren Alanya Feneri, daha sonra Denizcilik İşletmeleri ve Denizcilik Bankası tarafından işletildi. Daha sonra Türkiye'deki diğer 490 fener gibi Alanya Feneri de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü işletmesine geçti.



TE(HA/COŞ)