17 Ocak 2006 tarihinde, Ümit Bayraktar, kendisine "Sen topsun. Git onlarla ilişkiye gir" diye hakaret eden arkadaşı Orhan Karakaya ile tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine Bayraktar, bıçakla saldırdığı Karakaya'yı öldürdü. Olayın ardından yakalanan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen sanık, Samsun 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamalar sırasında Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden alınan raporda akli dengesinin yerinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine sanık, 2006 yılı Haziran ayında, olay tarihinde yaşı 18'den küçük olduğu için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararın ardından dosya, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne gönderildi. Yargıtay, inceleme sonucunda 2009 yılında, sanığın cezai ehliyetinin tekrar araştırılması gerektiğini açıklayıp Bayraktar'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini isteyerek kararı bozdu. Yargıtay'ın bozma talebi doğrultusunda yerel mahkemede tekrar yargılanmaya başlayan Ümit Bayraktar, İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Kurulu'na gönderildi.

Ancak geçen zaman içerisinde rapor verilemedi. Bunun üzerine 2011 yılı Ocak ayında bir kez daha hakim karşısına çıkan sanık, CMK'nın tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102'nci maddesi dikkate alınarak 5 yıllık tutukluluk süresinin dolmuş olması nedeniyle mahkeme heyeti sanığı tahliye etti.

RAPORLAR ARASINDAKİ ÇELİŞKİYİ GENEL KURUL GİDERDİ

Kaçma şüphesi olduğu için yurt dışına çıkış yasağı ile birlikte hergün en yakın polis merkezine giderek imza atması gereken Ümit Bayraktar'ın 6'nci İhtisas Kurulu'ndan gelen raporunda akli dengesinin yerinde olmadığı ve cezai ehliyetinin bulunmadığı belirtildi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, iki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi için dosyayı ve sanığı Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderip tekrar rapor alınmasını talep etti. Genel kurulundan gönderilen raporda sanığın akli dengesinin yerinde olmadığı ve cezai ehliyetinin bulunmadığı ortaya çıkınca, mahkeme Ümit Bayraktar'ın iyileşinceye kadar tam teşekküllü bir hastaneye yatırılmasına karar verdi. Bayraktar'ın, toplum için tehlikenin ortadan kalkması veya azalması halinde hastaneden serbest bırakılacağı belirtildi.



İA(MS/SS)