Van kırsalında çeşitli bölgelerinden silahla yaralandıkları belirlenen 3 şahin, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan tarafından yaklaşık 10 aylık tedavi ve rehabilitasyonun ardından iyileşen kuşlar, Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 14'üncü Bölge Müdürlüğü Müdürü Faruk Özbek, Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı ve Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan tarafından doğaya bırakıldı. Van Gölü kıyısında bulunan Karasu Sazlığı'nda doğaya bırakılan kuşlar, uzun zaman sonra özgürlüğe kanat çırptı.

Yrd. Doç. Dr. Aslan, nesli koruma altında bulunan 3 şahini doğaya saldıkları için mutlu olduklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Aslan, "Yaklaşık 10 aydır tedavisi yapılan 3 şahin sağlıklarına kavuştu. Şu andan itibaren doğaya tam uyum sağlayabilir ve avlanabilirler. Bizde bu kuşları doğaya saldık. Avcıları ve vatandaşları bu kuşlara karşı daha duyarlı olmaları konusunda uyarıyorum" dedi.

Bu kuşların doğada çok ender olarak görüldüğünü ve türlerinin koruma altında bulunduğunu belirten Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 14'üncü Bölge Müdürlüğü Müdürü Faruk Özbek ise hayvanların tamamının silahla vurulduğunu söyledi. Özbek, "Biz herkesi daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle avcılar sağa sola ateş ederken daha dikkatli davranılmalı. Çünkü attığınız her atışta kuşlar ve doğa zarar görüyor. Yine bugün doğaya saldığımız kuşlar da silahla yaralanmış. Yapılan 10 aylık tedavinin ardından bugün doğaya salıyoruz. İnşallah bu kuşlar en kısa zamanda tekrar doğaya uyum sağlar" diye konuştu.