Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ilçeye bağlı Emirali Köyü'nde telef olan Kemal Eroğlu'na ait 10 tavuktan alınan numunelerin  Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiği, yapılan incelemede hayvanlarda, 'yalancı tavuk vebası' hastalığına rastlandığı belirtildi. Açıklamada, hastalık üzerine Ormanlı Beldesi ve Emirali Köyü ile toplam 35 köyde kanatlı hayvan hareketlerinin kontrol altına alındığı ifade edildi. Söz konusu belde ile köylerde Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonlarının kurulduğunun kaydedildiği açıklamada şöyle denildi:

"Emirali Köyü'nün giriş ve çıkışlarına uyarı tabelası asıldı. Hastalığın görüldüğü kümüslerde dezenfeksiyon çalışması yapıldı. Hayvanlardan elde edilen ürünlerin alım satım işlemleri durduruldu. Mevcut kanatlı hayvanların salınması, hayvanlara ait gübre atıklarının belde ve köy dışına çıkarılması yasaklandı. Koruma bölgesinde bulunan ve toplam kapasiteleri 64 bin 400 olan ticari kümeslere gerekli bilgilendirme yapıldı. Bu kümeslerden hayvan çıkışı resmi veteriner hekiminin izni ve gözetiminde yapılacak. Alınan idari ve fenni tedbirler, hastalığın tekrar görülmemesi halinde 21 gün boyunca devam edecektir."

'İNSANA BULAŞABİLİR'

Açıklamada, söz konusu hastalığın çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalık olduğu belirtilirken, spesifik bir tedavisinin bulunmadığı, insana bulaşabilen karakterli ve ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer aldığı belirtildi. Kuş gribi ile karıştırılmaması istenen hastalığın kaynağının yabani hayatta serbest halde yaşayan kanatlılar olduğunun düşünüldüğü bildirilen açıklamada, şu uyarılar yapıldı:

"İdari ve fenni tedbirlerin uygulandığı bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın tavuk ve tavuk ürünlerinin işlenmesi ve pişirilmesi sırasında hijyen kuralları yönünden daha dikkatli olmaları ve bu tür gıdaları iyice pişirerek tüketmeleri tavsiye edilmektedir.''



İÇ(EE/SS)