Yaşar Üniversitesi ile Seferihisar Belediyesi’nin ortak projesi kapsamında üniversite halkla buluşturulacak. Seferihisar Sığacık’ta açılacak bilim dükkanında üniversite ortamı küçük ahşap bir kulübe içinde Seferihisar’da yaşayan 7’den 77’ye herkese bilgi dağıtacak. Türkiye’nin ilk sakin şehri olan Seferihisar’ın böyle bir şeyi hakkettiğini, hatta geç kalındığını söyleyen CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Üniversiteler sadece kampüs içinde eğitim vermekten çıkmalı. Bu görüşümü Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ile paylaştığımda olumlu yaklaştı ve Bilim Dükkanı’nın temelleri atılmış oldu. Üniversite hangi bilim dalında eğitim veriyorsa gelip burada sunacak. Vatandaşlar ne istiyorsa, neyi merak ediyorsa bu kulübede onların sorularına cevap verilecek” dedi.

“KÜÇÜK KÜÇÜK PROJELER HAYAT DEĞİŞTİRECEK”

Zamanla Seferihisar halkının hayatının değişeceğini belirten Başkan Tunç Soyer şunları söyledi:

“Yaşar Üniversitesi’nin bütün bilim dallarından akademisyenler buraya geldi. Oturup uzun uzun toplantılar yaptık. Ortaya yaratıcı fikirler çıktı. Küçük küçük projeler bir araya geldiğinde Seferihisarlılar’ın hayatını değiştirecek ve Seferihisar gelişecek. Bugün Yaşar Üniversitesi’nde bilim adına ne üretiliyorsa artık hayata sokulacak. Keşke bu Türkiye’nin her yerinde yapılsa. Biz bir ilki yapıyoruz. Eminiz ki bundan sonra da bilim ile halkın buluşması Türkiye’ye yayılacak.”

Seferihisar Belediye Başkanı Soyer, “Sembolik bir üniversite, kulübüde duracak ve üniversitenin tüm birimleri hazır bulunacak. Bir ekip araştırma yapacak. Seferihisar’ın sokaklarında anket yapılacak. İhtiyaçlar belirlenecek ve çözüm üretilecek” dedi.

Prof. Dr. Murat Barkan ise, “Üniversiteler var olan bilim talebini, ihtiyacını karşılamak durumdadır. Farkında olunmayan ihtiyacın ortaya çıkarılması bizim görevimiz. Sakin şehir olan Seferihisar artık hareketlenecek. Üniversitenin bilim birikimi, Seferihisar’ın çocuklarına aktarılacak, onların ufkunu açacak. Üniversite burada kendi kendine harekete geçecek” diye konuştu.

“SEFERİHİSAR’IN TURİZMİ VE PAZARI HAREKETLENECEK”

Seferihisar halkına turizmin püf noktalarını göstereceklerini ve doğal güzelliği bozmadan turizmini hareketlendireceklerini belirten Prof. Dr. Murat Barkan, “Butik oteller ile kendi evlerinde turist ağırlayacak olan bir halk var karşımızda. Birebir kişisel ilişki ile turizm nasıl satılır bunu öğreteceğiz. Başta mandalina olmak üzere Seferihisar’ın öz kaynaklarından bir gıda üreyecek. Ve bu gıdanın nasıl pazara sunulacağını geliştirip Seferihisarlılar’a göstereceğiz. Bir ürün en güzel şekilde nasıl üretilir, pazarlanabilir, paketlenebilir ve satışa hazır hale getirilip nasıl satılabilir? Üreticiden tüketiciye aracı olmadan ulaştırmayı öğreteceğiz. Böylece bölge halkı hem turizmde bir adım öteye gidecek hem de pazarı profesyonel olarak hareketlendirmiş olacağız” dedi.

Seferihisar’ın doğal güzelliklerini bozmayacaklarını ifade eden Prof. Dr. Murat Barkan, “Buraya devasa oteller düşünmüyoruz. Ama buranın turizm girdisini yükseltmemiz lazım. Birim başına maliyeti düşürüp karı yükseltmek lazım. İnsanların gözünde şu meşhur otel yerine Fadime teyzenin evinde kalıp onun sabah kahvaltısını yaparım demesini istiyoruz. Kesinlikle yaşam şartları değişmeden” diye konuştu.

Seferihisar’ın yenilenebilir üç enerjiyi barındırdığını belirten Barkan, “Jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi tek bir yerde buluşuyor. Bu yüzden Seferihisar’da üniversitelerin doğal bir laboratuarı halinde. Bu üç enerjiyi daha verimli kullanmak için çalışmalar yapacağız. İzmir Üniversiteler Platformu’na bağlı diğer sekiz üniversite de bu projede yer almak için çalışıyor” dedi.

PANSİYONLARA YILDIZ YERİNE MANDALİNA

En iyi ev pansiyonlarının kalitelerini yıldız yerine mandalina ile göstereceklerini belirten Soyer de, “En iyiye beş mandalina, iyiye dört mandalina diye gidecek. Bu da sonuçta Seferihisar’ın sembollerinden. Bunlar pazarlama teknikleri. Hayatın her alanının bilimsel bilgiyle desteklenmesi gerekiyor. Biz bunun ilk adımını atıyoruz. Diliyorum ki Türkiye’de her yerleşim bilimsel bilgiyle buluşacak. Kendi kentlerinin gelişimini böylece büyütmek olacak” dedi.