Dün öğleden sonra, merkez Yüreğir İlçesi'nin Köprülü Mahallesi'nde, ilçe belediyesinin kültürevi ve park haline getirmek istediği alanda bulunan onlarca yıllık okaliptüs ağaçlarının kesimi sırasında, üzerine kesilen ağaç düşen Hayriye Boci yaşamını yitirdi. Boci'nin cenazesi, bugün gözyaşları arasında Buruk Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Hayriye Boci'nin ölümünde ağaçların kesimini yapan firmanın ihmali olduğunu söyleyen yakınları, olayın meydana geldiği alanda inceleme yaptı. Geçimlerini orman işçiliği yaparak sağlayan Boci'nin yakınları, kesim yapan firmanın bölgede gerekli güvenlik önlemini almadığını ileri sürdü. Hayriye Boci'nin torunu 24 yaşındaki Barış Dönmez, kesim işinde ilk kuralın 'güvenlik' olduğunu söyledi.

Bölgede hiç bir güvenlik önlemi alınmadığını vurgulayan Barış Dönmez, "Anneannem, ömrünün 50 yılını orman işinde geçirmişti. Bir kaç yıl önce gücünü kaybedince işi bıraktı. Biz de hala çalışıyoruz. Kesimde ilk kural güvenliktir. Öncelikle kesim yapılacak alanın çevresine çit veya tel örgü çekip üzerine kesim alanı girilmesi yasaktır levhası koyularak ilgisiz vatandaşların girmesi önlenmeliydi. Bu yapılmıyorsa, emniyet şeridi çekilebilirdi. Bu kadar büyük bir iş yapan firmanın küçük bir masraftan kaçmaması gerekirdi. Bunlar sağlanmamış" dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde Türkiye'nin her bölgesinde çalıştıklarını ifade eden Dönmez, yerleşim alanlarından uzakta çalıştıkları zamanlarda bile tedbir aldıklarını vurgulayarak, "Bırakın şehrin göbeğini, Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlık alanlarda çalışırken bile her türlü ihtimali göz önünde bulundurup tedbirimizi ona göre alırız. Çünkü, insanın nereden geleceği belli olmaz. Ayrıca kesim yapılırken ağacın devrileceği açıyı da hesaplayıp diğer ağaçlara zarar vermemesine dikkat ederiz. Anneannemin ölümüne neden olan olayda, kesilen ağaç başkasının üstüne devrilmiş, o da kırılıp başına düşmüş. Böyle dikkatsizlik hafife alınacak bir durum değil" diye konuştu.

Hayriye Boci'nin ölümüne neden işçi Mehmet Sıddık Orak tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalırken, firmadan şikayetçi olan yakınları tazminat davası açmaya hazırlanıyor.



FK(OA/SS)