Dr. Nurdan Tözün, Antalya'nın Serik İlçesi'nde bu yıl 29'uncu düzenlenen 'Ulusal Gastroenteroloji Kongresi' kapsamında, Belek Beldesi'ndeki Susesi Otel'de basın toplantısı düzenledi. Dr. Tözün, kongreye yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 900 davetlinin katıldığını söyledi. Kongrede, 20'si yabancı 200 konuşmacının sunum yaptığını anlatan Dr. Tözün, günümüzde, teknoloji alanında görülen baş döndürücü hızdaki gelişmelerin, tıp alanında karşı konulmaz bir değişim ve gelişimin öncüsü olmaya devam ettiğini söyledi. Türkiye'de tıbbi çalışmaların arttığını ve literatüre katkı yapma konusunda güç geçtikçe daha büyük başarılara imza atıldığına dikkati çeken Dr. Tözün, Gastroenteroloji Bilim Dalı'ndaki yeniliklerin de daha etkin ve daha güvenli uygulamalara zemin oluşturduğunu belirtti.

Yurtdışında uygulanan tedavi yöntemlerinin artık Türkiye'de de uygulanabildiğine işaret eden Dr. Nurdan Tözün, "Kök hücre uygulamaları, bugüne kadar tedavisinde ilerleme kaydedilemeyen birçok hastalık için bir ümit ışığı olarak doğmuştur. Kongremizde sunulan bir bildiri, kişinin kendi kök hücresinin, özellikle transplantasyona giden kronik karaciğer hastalıklarının tedavisinde yeni bir çığır açacağını vadetmektedir" dedi.

OBEZİTE KANSER YAPIYOR

Başta batı ülkeleri olmak üzere, tüm dünyada önemi gittikçe artan sağlık problemlerinden birinin de obezite olduğunu belirten Dr. Tözün, Obezitenin gastroentestinal sistemde yol açtığı yaygın hastalıklardan birinin de reflü olduğunu kaydetti. Dr. Tözün, şöyle konuştu:

"Toplumumuzda ciddi bir sağlık problemi olmaya devam eden bu hastalık, obez olmayanlarda da sık görülen rahatsızlıktır. Obezitenin ortadan kaldırılması bu hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkili olurken, yaşam tarzı ve tıbbi tedavi de önemli yer tutuyor." 

Dr. Tözün, gastroentestinal sistemle ilgili olarak, kolon kanserinin görülme oranının obezite sorunu olan kişilerde daha yüksek olduğunun son çalışmalarda ortaya konulduğunu da söyledi.

NK(SU/COŞ)