Antropolog Andraş Biro, 2014 yılında Macaristan’ta gerçekleştirilecek Turan Kurultayı ve Hun İmparatoru Atilla’yı Anma Programları’nın hazırlık çalışmalarını yapmak üzere Türkiye’ye geldi. Sakarya Üniversitesi’nde çeşitli temaslarda bulunan Biro, burada Macar ve Türk tarihinin bağlantılarını antropolojik ve genetik bilim açısından akademisyen meslektaşlarıyla değerlendirdi. 

MACARİSTAN'DA HERKES KOCAELİ'Yİ BİLİR

Andaş Biro, Türkiye’den ayrılmadan önce ise Kocaeli’yi ziyaret etti. Biro’ya ziyareti sırasında Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği Başkanı Serdar Çelebi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri eşlik etti. Biro, 300 yıl önce Türkiye'ye sığınan ve bir süre burada yaşadıktan sonra ölen Macar Kralı Tökeli İmre ve eşi İlona Zrinyi anısına Kartepe ilçesinde yaptırılan anıtı ziyaret etti.

Macar kalının ülkesinden ayrıldıktan sonra beş yıl İzmit’te yaşadığını ve burada ölüp gömüldüğünü hatırlatan Andraş Biro, “Kentiniz Macar kralını bağrını bastı. Macaristan’da bu nedenle herkes Kocaeli’yi bilir ve tanır. Kocaeli, Macaristan ve Türkiye’nin kardeşliğine açılan kapıdır" diye konuştu. Biro, daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Seka arazisi içinde yaptırılan Tökeli İmre Anı Evi’ni ziyaret etti. 

Andraş Biro, yemekte onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada ise Macar halkının tarihten gelen ilişkiler nedeniyle Türkleri kardeşi olarak gördüklerini belirtti.



EY(MB/AK)