2009 yılında meydana gelen olayda iddiaya göre köyde bir arkadaşının evinde Aynur Cengiz ile ilişkiye giren evli Ümit A., küçük kızın durumu annesine anlatmasıyla tutuklandı ve hakkında, 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan dava açıldı. Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava devam ederken, nüfus kaydına göre olay tarihinde 14 yaşında olan Aynur Cengiz'in, İstanbul Adli Tıp Kurumu incelemesinde ise kemil yaşının 16 olduğu belirlendi. Suçlamayı kabul etmeyen Ümit A., bunun üzerine tahliye edildi.

5 AY HAPİS CEZASI

Önceki gün Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında Aynur Cengiz hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanığın katılmadığı duruşmada, Aynur Cengiz'in kemik yaşının 16 olarak belirlenmesiyle suç vasfının değiştiğini ve sanığın eyleminin, 'reşit olmayan mağdure ile cinsel ilişki' suçunu oluşturduğuna hükmeden mahkeme heyeti, duruşmalardaki iyi halini de dikkate alarak Ümit A.'ya 5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı.

HAP İÇEREK İNTİHAR ETTİ

Karar duruşmasında, "'Şikayetim devam etsin' desem bir sonuca varılmıyor, 'etmesin' desem yine aynı" diyerek çaresizliğini ortaya koyan Aynur Cengiz, üzgün bir şekilde adliyeden ayrıldıktan sonra aynı günün akşamı odasında halasının tüberküloz haplarından çok miktarda içerek yaşamına son verdi. Aynur Cengiz'in cenazesi, dün köyde gözyaşları arasında toprağa verildi.

OLAY OLDUĞUNDA İLKÖĞRETİME GİDİYORMUŞ

Bugün yine kızının mezarına giderek dua eden Ayşe Cengiz, sanığın 5 ay hapisle kurtulmasına isyan etti. Olay olduğunda kızının ilköğretim 8'inci sınıfa gittiğini anlatan Ayşe Cengiz, "Kızım o zaman ders çalışmak için arkadaşının evine gitmişti. Ancak o ev sahibi Ümit A.'yı arayıp eve davet etmiş. O sırada nasıl olduysa benim kızımın başına bu iş geliyor. Biz şikayetçi olduk. Ancak sanık 1 yıl bile cezaevinde yatmadan çıktı. Son duruşmada da 5 ay hapis aldı. Hiç beklemiyorduk böyle olacağını" dedi. 

'EVLİLİK HAYALLERİ VARDI'

Kızının duruşmadan sonra eve geldiğinde çok üzgün olduğunu anlatan Ayşe Cengiz, "Zaten bu olay olduktan sonra okula devam edemedi. İçine kapanmıştı. Eve geldi, 'Bana hiçbir şey sormayın' dedi. Sonra da intihar etti. Kızımın hayalleri vardı. Evlenecekti, çoluk çocuk sahibi olacaktı, ama göremedi" diyerek gözyaşı döktü.

Kızının nüfusa zamanında kaydedilmediği iddialarının asılsız olduğunu belirten Ayşe Cengiz, "Kızım olay olduğunda 14 yaşındaydı. Ancak yapısı biraz iriydi. Ama nüfustaki yaşı doğruydu" dedi. Ayşe Cengiz, eşi Hasan Cengiz'in avukatlar ile görüştüğünü ve karara itiraz edeceklerini de söyledi.

AVUKAT: BENİM RIZAMLA OLDU DEYİNCE AZ CEZA VERİLDİ

Avukat Sertan Açıkgöz ise müvekkili Aynur Cengiz'in mahkemede, "Bu iş benim rızam doğrultusunda oldu" diye ifade verdiğini söyledi. Avukat Açıkgöz, "Adlı Tıp raporuna göre de yaşı 15'ten büyük çıkınca sanık az ceza aldı. Böyle bir durumda da hükmün açıklanması geri bırakılır. Müvekkilim öyle ifade verince, mahkemenin başka çaresi yok. Son duruşmada da mahkeme başkanı özellikle şikayetçi olup olmadığını sordu. Önce sessiz kaldı. Bir babasına baktı, bir bana baktı. Sonra da 'Şikayetim devam etsin desem bir sonuca varılmıyor, etmesin desem yina aynı' dedi. Tedirgindi. Karar duruşmasında tutanaklara da böyle geçti. Müvekkilim, 'Rızam dahilinde' demeseydi ve şikayetçi olduğunu açık bir şekilde söyleseydi sanık en az 10 yıl alırdı" diye konuştu.



EE(EE/AAA)