TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Aliağa'da kurulması planlanan termik santrallerle ilgili görüşlerini açıklamak üzere basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, Aliağa'da kurulması düşünülen 7 termik santralin İzmir'in EXPO adaylık sürecine zarar verebileceğini söyledi. Aliağa'nın 1960 Anayasası ile 'Ağır Sanayi Bölgesi' ilan edildiğini belirten Çiftçi, Aliağa'ya artık ağır sanayi tesisleri yerine kirliliği önleyici tesislerin kurulması gerektiğini kaydetti.

İzmir'in 'Herkes İçin Sağlık' teması ile EXPO 2020'ye aday olduğunu hatırlatan Çiftçi, "2015 yılında aynı slogan ile adaydık ama binlerce yıllık Allianoi'yi sular altına gömdük. 2020 EXPO'su için yine aynı tema ile adayız, bu kez de bütün olumsuzlukları kent merkezinde hissedilecek 7 tane termik santral kurulabilmesi için izin veriliyor. Kentin hemen yanı başında yapılması gündemde olan 7 tane termik santral EXPO sürecine zarar verebilir, böylesi bir ortamda sağlık temasıyla EXPO kazanılmaz" dedi.

Aliağa'nın günümüzde rafineri, petrokimya, demir-çelik, kağıt, gübre, gemi söküm, akaryakıt, gaz dolum, atık geri kazanım ve enerji tesislerinden oluşan bir sanayi kentine dönüştüğünü belirten Ferdan Çiftçi, ithal kömüre dayalı termik santrale karşı 19 yıl önce de mücadele edildiğini ve kazanıldığını söyledi. O günden bu yana Aliağa'da kirliliğin yoğunlaştığı ve sınır değerlerin fazlasıyla aşıldığının ortada olduğunu belirten TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, şunları kaydetti:

"Planlanan termik santrallar, teknolojik önlemler alınsa bile sadece Aliağa için değil, Menemen, Foça ve tüm İzmir kenti ile Kuzey Ege kıyıları ve bölgenin tamamı için büyük bir çevresel felaket yaratacaktır. Bölgenin tarım bölgesi olduğuna, özellikle zeytin ve diğer meyve ağaçlarının uzun dönemde olumsuz etkileneceklerine dikkat çekmek gerekmektedir. Aliağa bölgesi sanayileşme süreciyle artan çevresel kirliliği bölgenin kapasitesini doldurduğu ve aştığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuş bir gerçektir. Bu tablo doğrultusunda yaşanan çevresel kirlilik bölge halkının, çevre yerleşimlerin ve İzmir kentinin yaşam kalitesini tehdit etmektedir."

Pazar günü çevreciler ve bölgede oturanlar termik santrallerin yapılacağı Aliağ ile Yenifoça Beldesi arasında büyük bir protesto mitingi yapacak.



TG(İÖ/CK)