Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı verilere göre 2012 yılının ilk 9 ayında İzmir’de konut satış rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre 1000’in üzerinde artarak 17 bin 352’ye ulaştı. Eylül sonu itibarıyla İstanbul’da toplam 63 bin 240 konut, Ankara’da 45 bin 420 konut el değiştirdi. Türkiye genelinde ise bu rakam 305 bin 670 olarak gerçekleşti.

Son verileri değerlendiren ve İzmir’deki kentsel dönüşüm politikaları sonrasında kentteki gayrimenkul sektöründe olası değişimlerle ilgili öngörülerini paylaşan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İzmir için düşünürsek, geçen yılın ilk 9 ayına göre 1000 adetlik artış çok yüksek bir artış olarak görülemez. İzmir gayrimenkul sektöründe zaman zaman inişler çıkışlar olabilir ama esas ivmeyi kentsel dönüşüm projelerinin yaratacağını düşünüyorum. Bakanlık tarafından da Türkiye’de kentsel dönüşümde pilot bölgelerden biri seçilen İzmir’de sektör de yenilenecek, profesyonelleşecektir. Bizim de Oda olarak çalışmalarımızda en fazla odaklandığımız konulardan birisi bu” diye konuştu.

BAŞARI KRİTERLERİ DEĞİŞİYOR

Güleroğlu, bundan sonra kentteki inşaat ve gayrimenkul sektörünün başarısında, ne kadar bina satıldığından çok, satılan nitelikli binaların sağladığı cironun da önemli olacağına değinerek, “Mesela 10 daire yerine bir rezidans satıyorsanız başarı olarak aynı. Sektör olarak İzmir’de bizim çok büyük avantajımız var. Artık köy havasından kurtulmaya başladık” dedi.

İZMİRLİLERİN ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞİYOR

İzmir’de uzun vadeli yatırım düşünenlerin gayrimenkul edinmeyi tercih ettiğini kaydeden Güleroğlu, “Öte yandan kentte rezidans tarzı yapılar çoğaldı. Özellikle Yeni Kent Merkezi’nde yasal engellerin kalkmasıyla İzmir ve İzmir dışındaki büyük gruplar gökdelenler yükseltmeye başladı. Arz kadar talebin de artacağını görüyoruz. İnsanların alışkanlıkları değişiyor. Artık 4-5 katlı apartmanlardan çıkıp daha çok buraları tercih etmeye başladılar. Tabii burada yaş faktörü de önemli. Belirli bir kuşak 30-40 yıllık bakkalını, manavını, komşusunu bırakıp ev değiştirmek istemeyebiliyor. Ancak genç kesim buna çok daha çabuk ayak uydurabiliyor” diye konuştu.

ARSA DEĞERLERİ YÜKSELDİ

Bu tür büyük yatırımlarla birlikte İzmir’deki arsa değerlerinin de yükseldiğini, inşaat maliyetleri içinde arsa bedellerinin payının hızla yukarı çıktığını vurgulayan Güleroğlu, “Hal böyle olunca arsa değerleri yükseldi. İnşaat maliyetleri Bitlis’te, Van’da İstanbul’da aynıdır. İçine yaptığınız lüks, ekstra malzeme kalitesidir. Arsa bedelleri yükseldikçe bina maliyetleri yükseliyor” değerlendirmesini yaptı.