Ereğli açıklarında batan kuru yük gemisinin sağ kurtulan aşçısı Larysa Lukach'ın, hastanede tercüman aracılığıyla verdiği ifadesinde, geminin su almaya başlamasının ardından kaptanın mürettebata, 'gemiyi terk edin' çağrısı yaptığını söylediği belirtildi. Lukach'ın ifadesinde, "Kaptanın çağrısının ardından can yeleğimi giydim. Güvertede telefonda çocuğumla konuşuyordum. Bu sırada dalga vurdu, beni denize attı. 2 kişinin daha denize atladığını gördüm. Kaptan güvertedeydi. Gemiyle birlikte battığını gördüm. Ekiplerin beni bulduğu yerde yanımda bir kişi daha vardı. Ancak ses vermiyordu" dediği ifade edildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları romörkörlerinin desteği ile deniz yüzeyinde yaptığı arama çalışmalarına, öğle saatlerinde yoğun tipi nedeniyle ara verildi. Öğleden sonra yeniden başlayan çalışmalarda, Lukach'ın bulunduğu bölgede arama yapıldı. Ancak şu ana kadar yapılan aramalarda kayıp 8 mürettebata ulaşılamadı.

Mürettebatın büyük bölümünün gemide bulunduğunu düşünen ekipler, deniz suyunun kirli olması ve tipiden görüşün olmaması nedeniyle geminin battığı bölgede dalış yapamadı. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, özellikle olumsuz hava koşulları nedeniyle kirlenen deniz suyunun denizde görüşü azalttığını, balık adamların da bu yüzden batan gemiyi kontrol edemediğini söyledi. Güngör, hava koşullarının düzelmesinin ardından balık adamların gemiyi kontrol edeceğini ve mürettebatın gemide bulunup bulunmadığının saptanacağını belirtti. Güngör, deniz yüzeyindeki arama çalışmalarının ise devam edeceğini söyledi.

Öte yandan Eskişehir'den bölgeye sevk edilen askeri helikopter de ilçedeki Ereğli Bölge Komutanlığı sahasında bekletiliyor. Yakıt ikmali yapmak üzere Amasra'ya giden helikopterin, yeniden ilçeye dönerek ilçede bekletileceği ve ihtiyaca göre çalışmalara  katılacağı vurgulandı.



EE,GG,İÇ(EE/AAA)