Yumurta sektöründe maliyetlerin önemli ölçüde arttığını, buna karşın sıcak havalarda yumurta talebinin düşmesiyle tüketimin iyice gerilediğini belirten Yum-Bir Başkanı Derya Pala, aynı dönemde Türkiye’nin en büyük pazarı olan Irak’a da ihracat yapılamadığına işaret etti. Temmuz ayında yumurta başına maliyetin 17-18 kuruşa kadar çıktığını ancak fiyatın 12 kuruşa gerilediğini aktaran Pala, "Maliyetlerimiz yükseldi, fiyatlar düştü. Yaz dönemini ciddi bir zararla geçirdik"” dedi.

"BİZ BUNU HAKETMEDİK"

Havaların serinlemesi ve okulların açılmasıyla iç pazarda talebin arttığını, Irak pazarında da hareketliliğin başladığını anlatan Pala, "Hem iç hem de dış pazarda talep arttı ve buna bağlı olarak fiyatlar yükselmeye başladı. Okulların açıldığı hafta 24 kuruşa çıkan yumurtanın fiyatı Temmuz ayı fiyatıyla karşılaştırılarak sanki yüzde 100 zam yapılmış gibi lanse edildi. Okulların açılması da fırsatçılık iddiasını getirdi. Bu suçlama sektör olarak bizi çok üzdü. Biz bunu haketmedik" diye konuştu.

"KİLOSUNA 6 LİRAYI ÇOK GÖRÜYORSAK YEMEYELİM"

"Ne yazık ki Bakanlıktan da bu yönde eleştiriler aldık. Eğer fiyatlar düşmezse ithalatın önünün açılacağından bahsedildi" diyen Pala, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dünyadan zaten bu fiyatın altında ithal edemezsiniz. Ayrıca yüzde 25 fazlası olan bir üründe ithalat ne kadar mantıklı, bilmiyorum. Bu kadar değerli bir protein kaynağının kilosuna 6 lirayı çok görüyorsak yemeyelim."

Pala, yumurtada fiyatların çok iniş çıkışlı olduğunu, 52 haftalık rakamlara bakılırsa neredeyse maliyetle başa baş fiyatın olduğunun görüleceğini de dile getirerek, "Nitekim zam haberlerinin çıktığı haftanın ardından fiyatlar yeniden 21 kuruşa düştü ve şu anda da düşüş eğilimi sürüyor" dedi.



BT(AÖ/SS)



--- KUTU ---

AVRUPA’YA İHRACAT MÜJDESİ

YUMBİR Genel Başkanı Derya Pala, Türkiye’de sektörün kontrolsüz büyümesinden kaynaklı oluşan üretim fazlasının ihracatla değerlendirilmek zorunda kalındığını, en büyük pazarın ise haftalık 70 milyon yumurtanın gönderildiği Irak olduğunu söyledi. Irak’ı Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Türk Cumhuriyetleri’nin izlediğini de anlatan Pala, Avrupa Birliği’ne de yumurta ihracatının başladığını söyledi. AB’nin 2012’de 'B' sınıfı yani 'gıda sanayinde kullanılmak üzere pastörize yumurta tesisleri için üretilen' yumurtada Türkiye’den ithalatı açtığını ve bu gelişmenin ardından ilk ihracatın Yunanistan’a yapıldığını kaydeden Pala, henüz birkaç TIR’lık satış olduğunu ancak gerisinin geleceğine inandığını vurguladı. Pala değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"AB’de ciddi oranda zarar eden, kapanma tehlikesi yaşayan firmalar var. Orada üretimde azalma olacaktır. Bu boşluğu Türk markaları dolduracaktır. A sınıfı dediğimiz sofralık yumurtada AB’ye ihracatın başlaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü Salmonella Tarım Programı devam ediyor. Salmonella vakası oldukça düşük oranlarda çıktı. Program tamamlandığında AB’ye ihracatın başlamasının önünde bir engel olmadığını düşünüyoruz."