Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kurucu üyelerinden Nasuh Mahruki'ye Everest tırmanışında sponsor olan Antalya merkezli Cantek Soğutma, serbest dalışta 9 dünya rekoruna sahip olan Yasemin Dalkılıç'a da sponsor oldu. Antalya'daki Rixos Downtown Otel'de gerçekleştirilen Dünyanın İnanılmaz Dalışları Projesi'nin tanıtım toplantısına Cantek Soğutma Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, AKUT'un kurucu üyelerinden dağcı Nasuh Mahruki ve Yasemin Dalkılıç katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Dalkılıç, Bahama, Tayvan, Karayip Adaları ile Meksika ve Florida'da yapacağı serbest dalışlardan her bölümü 20- 30 dakika sürecek 6 bölümlük belgesel dizisi çekileceğini söyledi. Bir yıl sürecek projeyle su altındaki güzellikleri ve canlıları belgeleyerek gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirten Dalkılıç, dalış yapacağı yerlerin belgeselin temasına uygun olarak batık, mercan kayalıkları ve mağara gibi yerler olacağını kaydetti. Belgesel çekimlerine Nisan ayında başlanacağını ve ilk görüntülerin Mayıs ayında yayınlanmasının düşünüldüğünü dile getiren Dalkılıç, şunları söyledi:

"Belgesel farklı yerlerde çekilecek. Farklı temalarımız var. Çekeceğimiz yerler Bahama, Meksika, Jamaika, Tayvan Adaları ve Karayip adaları olacak. Jamaika'da denizle ufak bir bağlantısı olan içi karanlık dibinin ne kadar olduğu bilinmeyen ünlü bir yer var. Dibinin bilinmesinden öte değişik yapısı bitki örtüsü nedeniyle dibine ulaşmak farklı bir heyecan taşıyor. Amacım dibine ulaşmak. Diğer amacım da Florida sahillerindeki ünlü bir batık içerisinde hava cebi oluşmuş. Bu hava cebini bulup nefes aldıktan sonra tekrar yüzeye çıkmayı hedefliyorum. Çekimlerimizi yazı ve fotoğrafla aktaracağız. Daha sonra da sosyal paylaşım siteleri ve televizyon kanallarında yayınlanacak. Bölümler İngilizce olacak. Türkiye'de de Türkçe altyazılı olarak yayınlamayı düşünüyoruz.'

'SU ALTINA AŞIK OLDUM'

İki yıllık aranın ardından projeyle tekrar dalışa başlayacağını kaydeden Dalkılıç, 1 yaşındaki kızı Lara'nın da kendisine eşlik edeceğini dile getirdi. Sığ bölgelerdeki dalışlarda kızı Lara ile birlikte dalarak ona sualtındaki güzellikleri göstermek istediğini belirten Dalkılıç, şöyle konuştu:

"Bebeğimi bir yaşına getirdik ve yeni bir projeyle yola çıkıyoruz. Gelecek nesiller için geleceğimizi korumak için harekete geçmek gerekir. Çok küçük yaştan itibaren dalıyorum, 3- 4 yaşında iken su altına aşık oldum. Bu yaşa kadar çeşitli yerlere dalarak kendimi geliştirmeye çalıştım. O yaştan itibaren bazı değişiklikleri görebiliyorum. Önceden su altında çok fazla balık çeşitliliği vardı. Aşık olduğum su altını bu aralar neredeyse bulamıyorum. Su altındaki hayat bütün dünyada olduğu gibi neredeyse yok oluyor. Araştırmalara göre de 50 yıl içerisinde sualtındaki canlıların bir çoğunun yok olacağı öngörülüyor. Bu konuda herkesin bir şey yapması gerekiyor."

Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, 'Enerjini Doğru Kullan' sloganıyla Nasuh Mahruki'nin Everest tırmanışının ardından Yasemin Dalkılıç ile ayrı bir proje gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Toplantının sonunda düzenlenen imza töreninde Dalkılıç ile Karaca projeyi imzaladı. Daha sonra Mahruki, Everest'e taşıdığı Cantek bayrağını Dalkılıç'a teslim etti.

Basın toplantısı sonunda Dalkılıç, kızı Lara ile hatıra fotoğrafı çektirdi.