Yemişlik Köyü’nde oturan Çaykur işçisi Mehmet Koçoğlu, evinin yakınlarında tavuk çiftliği kurdu. 150’ye yakın tavuk besleyen Koçoğlu, bu sabah tavuklarını yemlemek için geldiği çiftliğinde 87 tavuğun telef olduğunu gördü. Tavukları çevrede dolaşan başı boş köpeklerin telef ettiğini öne süren Koçoğlu, köpekleri şehirden toplayarak köye bıraktığını iddia ettiği Rize Belediyesi’ni, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Rize Valiliği ile Hayvan Hakları Federasyonu’na başvurarak şikayet etti. Rize Valiliği konuyla ilgili inceleme başlattı. 

Mehmet Koçoğlu, Rize Belediyesi’nin başıboş dolaşan köpekleri toplayarak köylerine bıraktığını öne sürdü. Koçoğlu, şunları söyled:

"Köpekler 87 tavuğumu katletti. Bu hayvanların kendi başına  köye gelme şansı yok. Bize ulaşması için 3-4 köy geçmeleri lazım. Bizim köyümüzde daha önce hiç köpek olmazdı. Son aylarda köy köpekten geçilmiyor. Sadece benim değil, komşularımın tavukları da aynı şekilde telef oldu. 500’e yakın tavuk telef edildi. Köpeklerin toplatılmasını istiyoruz."

Köy sakinlerinden Mehmet Ali Çap da, köpeklerin 10 tavuğunu telef ettiğini ileri sürerek, "Başka köylülerin tavuklarını da köpekler yedi. Daha önce köyümüzde köpek olmazdı. Şimdi kimden şikayetçi olalım?” diyerek şikayetçi oldu.

'PANTER EMEL' DEVREDE

Benzer olaylarla ilgili öfkeli çıkışları nedeniyle 'Panter Emel' olarak tanınan hayvan hakları savunucusu Emel Yıldız da devreye girdi. Mehmet Koçoğlu ile telefonla görüşen Yıldız, sorunla yakından ilgileneceğini, ilgilileri uyaracağını, gerekirse de Rize’ye gelerek konuyu takip edeceğini söyledi.

Sosyal medya üzerinden Rize Belediyesi aleyhinde kampanya başlatan Hayvan Hakları Federasyonu'nun Temsilcisi Berna Özüdoğru da, Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak, hayvanların toplatılıp köylere bırakılması sonucu vatandaşın sahipli hayvanlarının zarar görmesine sebebiyet verildiği gerekçesiyle Rize Belediyesi’nin suç işlediğini öne sürerek, cezalandırılmasını istedi.

"BÖYLE BİR UYGULAMAMIZ YOK"

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise, köpek hayvanlarının rehabilite edilmesi yönünde bazı çalışmaları olduğunu ancak, sokak hayvanlarının toplatılarak farklı bölgelere bırakılması yönünde uygulamaları olmadığını söyledi. Bakırcı, "Bu iddia o kişiye aittir. Biz köpek toplatmıyoruz, başka yerlere de bırakmıyoruz" dedi. Bakırcı, 'Panter Emel’i de İstanbul’da Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemden iyi tanıdığını belirterek, "Rize’ye gelecekse, ona bir yemek ısmarlarım" diye konuştu.



MK(TM/İD)