İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği'nin Belediye Nikah Salonu'nda düzenlediği, 'Aile İçi Şiddet' konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Nuray Atasoy, insanlık tarihine bakıldığında şiddetin çok eski tarihlerden geldiğinin anlaşıldığını söyledi. Bugün hala Türkiye'nin belli bir bölgesinde tecavüz mağdurlarının, töreler gerekçe gösterilerek ailenin kararıyla öldürüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Atasoy, bu tür kötü uygulamaların devam etmesinin nedeninin eğitimsizlik olduğunu vurguladı. Şiddetin sadece dayak olmadığını belirten Doç. Dr. Atasoy, şöyle konuştu:

"Kadına yönelik şiddet varsa ailede, çocuğa yönelik şiddet de bunun yanında mutlaka karşılaştığımız bir şeydir. Başkalarının yanında küçük düşürme, lakap takma, söz hakkı vermeme aile içi şiddettir. Yani ailede babalar, evle ilgili her şeye karar veren insandır. Bu bir anlamda orada yaşayan diğer bireyler için, anneler için, çocuklar için ruhsal bir şiddet haline geliyor. Cinsel baskı ya da cinsel zorlama da aile içi şiddetin önemli bir parçası. İnsanlar fiziksel şiddetten bahsederken bile zorlanırken, cinsel şiddetten tabii ki çok daha zor bahsedebiliyorlar ve bunu söyleyemedikleri için de yardım alamayabiliyorlar."

Doç. Dr. Atasoy, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklar, işsizlik ve sosyal zorlukların şiddetin daha da artmasına neden olduğunu söyledi. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre ailelerde görülen şiddetin yüzde 34'ünün fiziksel şiddet olduğunu kaydeden Doç. Dr. Atasoy, gerekçesi her ne olursa olsun, aldatma bile olsa şiddetin kötü ilan edilmesi gerektiğini söyledi.



DS(EE/ESM)