AK Parti'nin pazar günü yapılan 4'üncü Olağan Kongre'sinde Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında yer almayan ancak daha sonra basın mensuplarına bir kitapçıkla dağıtılan vizyon metninde, 2023 hedefine giderken Türkiye'nin kronikleşmiş sorunlarına çözüm önerileri ve toplumsal uzlaşıyı sağlamak amaçlı atılacak adımla sıralandı. Kitapçıkta, ekonomik, siyasi, eğitim, sosyal ve yargısal bir çok reform öngörülürken bu reformların 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedeflendi.

"PARTİ KAPATMAK KALDIRILACAK"

Kitapçıkta yer alan siyasi hedeflerden en göze çarpanları arasında, seçimlerle ilgili mevzuatın topyekun gözden geçirilmesi, partilerin kapatmanın tamamen kaldırılması ve partiye değil, gerçek kişilere ceza verilmesi gibi reformlar yer alıyor. Bunun dışında yer alan hedefler; temsilde adaletin sağlanması için tedbirler alınması ve Yüksek Seçim Kurulu'nun yeniden yapılandırılması, parti kurulmasında kısıtlayıcı ve yasaklayıcı hükümlerin kaldırılması, partilerde tek tipleştirici hükümlerin kaldırılması olarak sırlandı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILSIN"

Kitapçıkta yer alan bir diğer önemli başlık ise Başbakan Erdoğan'ın birçok kere tekrar ettiği 'Başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı meselelerinin tartışılması' başlığı. Vizyon kitapçığında bu sistemlerin kamuoyunda tartışılması hedeflendi.

Yeni anayasa çalışmaları da kitapçıkta yer buldu. Kitapçıkta anayasa için "Şartlar ne olursa olsun yeni bir anayasanın ülkeye kazandırılması" önemli bir icraat olarak belirtildi.

"ANA DİLDE SAVUNMA SORUN OLMAKTAN ÇIKARILACAK"

'Manifesto' niteliği taşıyan kitapçıkta yargı alanında kamuoyunda uzun süredir konuşulan bazı reformlar yapılması hedeflendi. Yargıda yapılması plananan icraatlardan en öne çıkanlar ise ana dilde savunmanın sorun olmaktan çıkarılması, ana dilde kamu hizmetlerine erişimin sağlanması ve dokunulmazlık konusunun yeni anayasa çerçevesinde evrensel kriterlere göre yeniden düzenlenmesi oldu.

Bunların dışında yargının işleyişini ve etkinliğine yönelik hedef icraatlar şöyle sıralanmış: yargının hızlandırılması, adil yargılanma ve demokratikleşme bağlamında 4. yargı paketinin kanunlaştırılması, nefret suçu ile ilgili düzenleme yapılması, yurt dışı teşkilatlarımıza adli müşavir atanması, ihtisas mahkemelerinin sayı ve çeşidinin artırılması, yargılamada etkinlik ve şeffaflığı sağlamak için sesli ve görüntülü bilişim sisteminin hayata geçirilmesi, hafif suçlarda mahpusluğun istisnai hale getirilmesi, Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükünü azaltarak, bu kurumların içtihat mahkemelerine dönüştürülmesi, mahkum veya tutukluların eşleriyle biraraya gelmelerinin sağlanması, bağımsız kolluk denetim mekanizmasının kurulması, kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması, ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Komisyonu'nun kurulması.

Yargı konusunda yer alan bir diğer önemli başlık ise 'yargı birliği'. Buna göre yargı birliğinin sağlanması hedeflenirken, askeri okullardaki müfredatın yenilenmesi de hedef icraatlar arasında yer aldı.

Kitapçıkta dış politikaya dair hedefler de belirtildi. Buna göre 2023 yılı hedef icraatları dış politikada şöyle sıralandı:

Yurt dışında en fazla temsilciliği olan 5. ülke olunması, AB hedefinden şaşmamak, etkin ve aktif dış politikaya devam etmek, savunmada dışa bağımlılığı asgariye indirmiş bir Türkiye olmak, kuvvetlinin haklı olduğu tezine dayalı uluslararası sistemi sorgulamaya devam eden bir ülke olmak.

"İŞSİZLİK YÜZDE 5'E İNDİRİLECEK"

2023 Siyasi Vizyonu kitapçığında ekonomik hedefler, Türkiye'nin 2023'te en büyük ilk 10 ekonomi içinde yer alması hedefine paralel düzenlemelerden oluşturuldu. Ekonomi alanında en dikkat çeken hedefler işsizliğin yüzde 5'e indirilmesi, sosyal güvenlik açığının GSYİH'nın yüzde 1'ine düşürülmesi ve kadınların iş gücüne katılımının yüzde 38'e çıkarılması olarak sıralandı.

Entegre Sınır Yönetimi sisteminin hayata geçirilmesi, bölgelerarası gelişmişlik farkının kabul edilebilir düzeye indirilmesi, yoksulluğun yok edilmesi ve gelir dağılımındaki dengesizliğin asgariye indirilmesi, kamuya 15 bin engelli alınması, kayıt dışı istihdamın yüzde 15'e düşürülmesi, iş ve meslek danışmanı sayısının kısa vadede 4 bine çıkarılması, yeni bir kamu personel sistemi, bilgi ve teknoloji ihraç eden ülke konumuna gelinmesi ise ekonomi alanda gerçekleştirilmesi öngörülen hedef icraatlar olarak yer aldı.

Kitapçıkta sosyal hedef icraatlar ise şöyle sıralandı:

Koruma ve bakım altındaki çocukların yüzde 50'sinin özel okullara gönderilmesi, Ar-Ge harcamalarında dünyada birinci ligde olunması, yuva yıkan değil, yuva yapan bir kentsel dönüşüm, yaşlı, engelli ve çocuk dostu yerleşim birimleri, köylere imar, nüfusun 3'te 2'si büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan bir Türkiye, yeni bir köy kanunu.

Kitapçıkta dikkat çeken bir diğer önemli hedef icraatlar ise darbelerin dayanağı olan mevzuatın ayıklanması ve ismi darbelerle anılan şahısların isimlerinin kamu alanlarından kaldırılması oldu.

"HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞA SON VERİLECEK"

Öte yandan, güvenlik politikaları ile sosyal politikarı ilgilendiren ve mevzuatta değişiklik yapılmasıyla gerçekleştirilecek bir çok icraatta kitapçıkta yer aldı. Kamu hizmetlerinde Kürtçe tercümanlık, kamu hizmetlerinden yararlanma da her türlü dini, etnik ayrımcılığa son verilmesi, mevzuatta etnik ayrımcılık algısı yaratan hükümlerin ayıklanması, hukuk içinde kalarak terörle etkin mücadeleye devam edilmesi, güvenlik için özgürlüklerden taviz verilmemesi, jandarmanın kolluk hizmeti sunan sivil bir yapıya dönüştürülmesi, hükümetin sosyal, yargı ve güvenlik politikarında gerçekleştireceği reformlar olarak sıralandı.

Vizyon kitapçığında eğitime de yer ayrıldı. 2023 hedefleri doğrultusunda konulan hedefler şöyle; 50 yaşın altındaki nüfusta yüzde 100 okur yazarlık oranına ulaşılması, tüm genç nüfusun asgari lise mezunu olması, isteyen her lise mezununa üniversite, YÖK'ün koordinasyon kuruluna dönüştürülmesi.