2012-2013 eğitim öğretim döneminde Adana'da 60 bin civarında ilköğretim öğrencisinin ilk kez okula başlaması gerektiğini belirten Kamuran Karaca, bu sayının yaklaşık 27 binini 5.5 yaş altı öğrencilerin oluşturduğunu kaydetti. Ancak bu rakamın yarısının okula gönderilmesini beklemediklerini vurgulayan Karaca, yeni sistemden en çok kenar semtlerde oturan yoksul ve çok çocuklu ailelerin çocuklarının zarar göreceğini iddia etti.

Merkezi okullarda okuyan ve adı kayıt listesinde çıkan çocukların okul kaydının yapılmadığına dikkat çeken Karaca, "Kent merkezinde oturan birçok aile çocuğuna rapor alarak okula göndermiyor. Zaten biz de velileri çocuklarını 7 yaşından önce okula göndermemeleri konusunda uyarıyoruz. Ancak kenar semtlerde yaşayan çok çocuklu aileler, evde gün içinde 'çocuk azalsın' diye bile okula gönderecektir" dedi.

'BAKANLIK 2- 3 AY BOYUNCA ÇOCUKLARA OYUN OYNATIN DİYOR'

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin geçen hafta 4+4+4 sistemini okullara telekonferans yöntemi ile bağlanarak anlattığını aktaran Karaca, çözüm önerisi yerine, tavsiye aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Geçen hafta bakanlık görevlileri telekonferans yöntemi ile bizleri bilgilendirdi. Bir yetkili öğretmenlere, 'İlköğretim okullarında bu yıl 1'inci sınıf alan öğretmenler, sınıflarını 3 gruba ayırsınlar. Sınıfta öğrencilerinizi 5,6 ve 7 yaşa göre ayırın. Çocuklara ilk 2-3 ay oyun ve etkinlik yaptırın' dedi. İlköğretim öğretmenleri anaokulu öğretmeni değil. Bunun eğitimini almamışlar. Böyle bir şey olması mümkün değil. Bizim böyle bir şeyi yapmamız için bunun eğitimini almamız lazım. Bir çocuğa sınıfta oyun oynatmak, onunla ders yaptırmadan ilgilenmek ayrı bir uzmanlık konusudur. Bu da sınıf öğretmeninin işi değil."

OKULLARDA FİZİKİ DÜZENLEME YAPILMADI

Adana'da hiçbir okulun 5.5 yaşındaki öğrencilere göre düzenlenmediğini öne süren Karaca şunları kaydetti:

"5.5 yaşındaki çocuk ihtiyacını tek başına karşılayamaz. Ben 26 yıllık sınıf öğretmeniyim. Bu öğrencilerin birçoğunun merdivenleri bile tek başına çıkabileceğini inanmıyorum. Ayrıca okulların bu konuda hiçbir şekilde fiziki yeterliliği yok. Tuvaletler, en önemli sorun olacak. Çocuk kendi temizliğini yapamaz. Ayrıca sıra ve masa eksiği var. Bu çocuklar sınıflardaki tahtalara bile yetişebilecek durumda değil. Çocukların dışında Adana'da bine yakın, Türkiye genelinde 60 binin üzerinde öğretmen kadro sorunu yaşayacak."



MK(OA/CK)