Olay, geçen yıl Kurban Bayramı'nın ikinci günü 7 Kasım'da Özalp İlçesi'ne bağlı Hacıali Köyü'nde meydana geldi. 2 aylık gelin Ceylan Kurt, eşi kahvaltı yaparken diğer odada tavana bağladığı iple intihar etti. Olayın üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra Ceylan Kurt'un babası Kutbettin Ağon, annesi İran Ağon ile arkadaşı Esma Kabak, Özalp Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak olayın yeniden incelenmesini, kızlarının intihar etmediğini ve eşi E.K. tarafından öldürülerek olaya intihar görüntüsü verildiğini öne sürdü. Savcılığa giden Kutbettin Ağon, ifade verdi. Ağor, olay tarihinde İstanbul’da çalıştığını, görüşmek üzere daha önce kızını aradığında telefona damadı E.K.'nın ağabeyinin çıkarak "Bizim adetlerimizde yoktur" diyerek Ceylan Kurt ile görüştürmediğini söyledi, Kızının aile fertleri ve eşinden baskı gördüğünü, öldürüldükten sonra olaya intihar görüntüsü verildiğini ileri süren Kutbettin Ağon, şöyle dedi:

"Kızımın cenazesini olaydan sonra Özalp yerine Muradiye Devlet Hastanesi’ne götürmüşler. Burada tanıdıkları olduğu için olayı örtbas etmeye çalışmışlar. Ayrıca eşim ve yeğenim, kızımın baskı, şiddet gördüğünü bilmelerine rağmen benden saklamışlar. Benim kızım intihar edecek biri değildi. Kızımı öldürüp, 'intihar etti' dediler. Olay yeniden araştırılsın."

Esma Kabak da, çocukluk arkadaşı Ceylan Kurt'un olaydan kısa süre önce kendisini  telefonla arayarak öldürüleceğini söylediğini öne sürdü. Ceylan Kurt'un hayat dolu biri olduğunu, evlendiği günden itibaren baskı ve şiddet gördüğünü belirten Esma Kabak, şöyle dedi;

"Arkadaşım ölmeden kısa süre önce beni arayarak eşinin adetli halinde bile istemeden kendisi ile birlikte olduğunu, tecavüz ettiğini, şiddet gördüğünü söyledi. Hatta, eşinin kendisini öldüreceğini ya da öldürteceğini de özellikle belirtti. Ceylan hayat dolu biriydi. Kesinlikle intihar ettiğine inanmıyorum. Ne yazık ki bölgemizde bir çok genç kadın, öldürülerek intihar denilmektedir. Artık bu duruma bir son verilmelidir. Yetkililerin, bu sözde intihar olayını araştırmalarını istiyorum."

Ceylan Kurt'un annesi İran Ağon ise kızının ölmeden yarım saat önce kendisini gizli olarak aradığını ve "Bize bayrama ne zaman geleceksiniz ?" diye sorması üzerine "Yarın geleceğiz" cevabını verdiğini, kısa süre sonra aile fertlerinin arayarak kızlarının intihar ettiğini söylediğini anlattı.

Savcıya ifade veren aile fertleri, yapılan telefon görüşmelerinin çıkarılmasını talep ederken, damat E.K.’nın sorgulanmasını da istedi. Bu arada damat E.K.’nın ağabeyi M.K. da adliye ye gelerek Savcıya ifade verdi. M.K., kahvaltı yaptıkları sırada Ceylan Kurt’un gelmediğini görünce odasına baktıklarında tavana asılı gördüklerini söyledi. Özalp Cumhuriyet Başsavcılığı, iddiaların araştırılmasını sürdürüyor.



FA(FE/İD)