Türkiye nüfusunun yaklaşık 3'te 1'inin birinin yaşadığı İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerinin bulunduğu Marmara Bölgesi ile Balıkesir, Manisa ve İzmir illerinin yer aldığı Ege Bölgesi’ni 3,5 saatte birbirine bağlayacak olan Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyolu çalışmaları devam ediyor. Otoyol tanıtımı için düzenlenen basın gezisinde İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Hersek şantiyesi, V5 Viyadüğü şantiyesi, V2 viyadüğü şantiyesi, Samanlı Tüneli Çıkış şantiyesi ziyaret edildi. Şantiye gezisinde Otoyol A.Ş. Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Kocamanoğlu, Otoyol A.Ş. Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk ve Otoyol A.Ş. Yapım Proje Müdürü Kutlu Katar ile Otoyol A.Ş. Teknik Müdürü Nurettin Akdeniz katıldı.

Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi için oluşturulan konsorsiyumda Nurol- Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel- Göçay İnşaat firmaları yer alıyor. Bu 6 firmanın oluşturduğu konsorsiyum 20 Eylül 2010’da kurulan Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş., projenin tamamından sorumlu olarak faaliyet gösteriyor. 22 yıl 4 aylığına ihale edilen Otoyol projesi, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, 377 kilometre otoyol, 44 kilometre bağlantı yolu ve finansman maliyetleri ile birlikte yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bütçesi ile dev büyüklükte bir inşaat projesi olacak. Yapım süresinin ise 7 yılda tamamlanması hedefleniyor. Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan Marmara ve Ege Bölgeleri’ni birbirine bağlayacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, bölgeler arasındaki mevcut devlet yoluna göre güzergahı yaklaşık 140 kilometre civarında kısaltacak ve 8- 10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3.5- 4 saate indirecek.

"6 FİRMANIN ÖZKAYNAKLARI İLE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"

Otoyol A.Ş. Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A.Cemalettin Kocamanoğlu, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun toplam 421 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bunun en önemli parçaları olan Gebze ile Orhangazi arasındaki ilk 43 kilometrede bulunuyor. Bir asma köprü, peşinden, güney yaklaşım viyadüğü diye adlandırdığımız çelik yapı, uzun bir viyadük ve bir de tünelimiz var. Hem bunların süreleri düşünüldüğünde, hem de Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kamulaştırmaların bu tarafa yapılmasından dolayı, konsorsiyuma oluşturan 6 firmanın öz kaynaklarıyla çalışmalarımızı burada başladık. Hedefimiz, Gebze-Orhangazi-Bursa’ya kadar olan kesimi 3.5 senede tamamlayarak hizmete açmak. Akabinde İzmir’e olan kesimi de sözleşmesinden olan süresinden daha evvel bitirebilmek. Bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz. Bu hızla devam edeceğiz ve hedefimizi tutturacağız."

Bu yatırımın miktarının bindirmelerle birlikte 9.5 milyar dolar olduğunu ifade eden Kocamanoğlu, "Bu peyderpey yurt dışından kredi olarak getirilecek. Çalışmalar tamamlandı. Tarafımızdan hazırlanan kredi anlaşması ile şimdi bu anlaşma üzerine incelemeler yapılıyor. Bundan sonra bir noktaya varılacak" dedi.

"GÜZERGAH DEĞİŞİKLİKLERİNE HAZIRLIĞIMIZ VAR"

Basın mensuplarının Uluabat Gölü’nün çevresinden geçecek otoyol ile ilgili çok tartışmalar olduğu ve bu konuda herhangi bir değişikliğin olup olmadığının sorulması üzerine ise Kocamanoğlu, şunları söyledi:

"Genel anlamda bu proje ihale edilirken, yapılacak otoyolun nereden geçeceği, nasıl geçeceği beliydi. Bize ihale aşamasında verilmişti. Proje anlamında çok müdahil olma şansımız yok. Hazır elimizde bir proje var. Yalnız değişmesi gereken kısımlarda ön hazırlıklar yaparak alternatifler sunuyoruz. İdare onların içinden uygun olanı çekerek talimat veriyor. Olası güzergah değişikliklerine hazırlığımız var. Çok değişiklik olacağını zannetmiyorum. Artık ufak tefek değişiklikler olur. Vakit kaybettirecek değişiklik yok."

"2015’TE KÖPRÜYÜ TRAFİĞE AÇMAYI PLANLIYORUZ"

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Hersek şantiyesinde köprü hakkında bilgi veren Otoyol A.Ş. Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk ise, "1550 metre orta açıklığı olan dünyanın 4’üncü büyük asma köprüsünü inşa edeceğiz. Orta açıklıktan sonra kenarlarda 550 metrelik ilave açıklıklarla 2 bin 660 metrelik asma köprüsü inşası var. Denizden yüksekliği 64 metre olacak. Yaklaşık 160 bin metreküp kadar beton imalatı var. 180 bin ton civarında komple çelik imalatı var. Köprünün tüm aksamları çelik olacak. Kule yükseklikleri Türkiye’de mevcut olan Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü’nden 100 metre daha yüksek ayaklara sahip olacak. Çelik imalatın başlama tarihini 2013 yılını ocak ayında planlıyoruz. Ufak detaylar var. Bununla ilgili gelişmeler sürüyor. Köprü inşaatını 2015 yılında trafiğe açmayı planlıyoruz. Toplam inşaat süremiz dizayn ile birlikte 38 ay. Ayakların imalatları uygulanan teknolojilerden çok farklı. O imalatlar için kuru havuzlar inşa ediyoruz. Temeller karada üretilecek. İçlerine beton doldurulacak. Ayaklar yerine kadar yüzdürülerek götürülecek. Sonra tam lokasyonlarına batırılacak."

Öztürk, köprüden geçiş için otoyollardan farklı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Boğaziçi Köprüsü'nde olduğu gibi ayrı bir ücretlendirme olacağını ekledi.

"TÜRKİYE’NİN EN UZUN OTOYOL TÜNELİNİ YAPIYORUZ"

Samanlı Tüneli Çıkış Şantiyesi Şefi Abdullah Kürşat Erol, Türkiye’nin en uzun otoyol tünelini inşa ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"32 aylık yapım süresi vardır. Şubat ayında bu yana çalışıyoruz. 300’e yakın teknik işçi kadrosuyla 24 saat çalışıyoruz. Son teknolojileri burada uyguluyoruz. İş sağlığı güvenliğine dikkat ederek, en kısa zamanda inşaatı tamamlamayı planlıyoruz. Üst toprak kalınlığı 410 metre. Gidiş ve dönüş tünelinin toplam uzunluğu 6 bin 780 metre olacaktır."

"870 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK"

Proje kapsamında inşa edilecek ve İzmit Körfezi’ni kuzey kıyısındaki Dilovası’ndan güney kıyısındaki Hersek Burnu’na bağlayacak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise en büyük ikinci asma köprü projesi olma özelliğini taşıyor. Köprü ile halihazırda karayolu ile 1 saat 10 dakika, feribot ile 60 dakika olan Körfez geçiş süresi 6 dakikaya inecek. Otoyol A.Ş. tarafından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Haliç Köprülerinin yanı sıra dünyanın en uzun asma köprüsünü tamamlayan Japon IHI firması ile yine Japonya’nın önde gelen firmalarından ITOCHU’nun oluşturduğu konsorsiyuma taşere edilen ve proje bedeli yaklaşık 1,1 milyar doları olan köprünün, 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin bu özellikleri ile yılda yaklaşık 870 milyon TL tasarruf sağlanması öngörülüyor.



ST(FK/İD)