Enerji verimliliğinin sağlanmasını amaçlayan ilk toplumsal proje “Enerji Hanım" hayata geçti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ortaklaşa yaptığı projeyle ilgil Çırağan Sarayı’nda toplantı düzenlendi. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı.


BAKAN FATMA ŞAHİN


Enerji verimliliği için yapılan çalışmaların tanıtılması ile başlayan toplantıda ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin söz aldı. Kalkınmada başarıya ulaşmanın en önemli yolunun enerji kaynaklarının verimli kullanılması olduğunu ifade eden Bakan Şahin, “Büyük bir potansiyel var. Özellikle küçük adımlarla sadece sanayide yüzde 25 tasarruf potansiyeli var. Bu kadar büyük bir rakamsal kazancımız olan yerde en büyük tüketici ailelerimiz. Yıllık 8 bin kw saatlik bir gider var 4 kişilik ailenin. İşin çevre boyutu da var. Bu konuda alacağımız tedbirler dünyamızı geleceğimizi koruyacak. Ev hanımların bu konuda alacağı tencerenin tabanına dikkat etmesi, buzdolabına yemeği sıcak koymaması gibi basit tedbirler bile çok büyük kazanca dönüşecek. Bu kampanyadan ben çok ümitliyim. Kadınlarımıza çok güveniyoruz. Kadın buna inanırsa büyük bir kampanyaya dönüşür. 2023’te dünyanın 10 ekonomisinden biri olacaksak bu tedbirlerden geçiyor" dedi.


BAKAN TANER YILDIZ


Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, enerji politikalarını oluştururken, enerji verimliliğini başlı başına bir kaynak olarak benimsediklerini vurguladı. İlk olarak enerji verimliliğine ilişkin yasal altyapının hazırlandığını belirten Yıldız, “Daha sonra kamu kurumları ve özel sektörün enerjiyi daha tasarruflu kullanması için çalışma başlattık. Ama bu bir kültür. Bu kültürü topluma yaymamız gerekiyor. Türkiye 2023 yılına kadar mutlaka yıllık 15 milyar TL tasarrufu sağlayacaktır. Çok fazla yapacak işimiz var. Ev hanımlarımız bu konuda çok fazla katkı koyacak. “diye konuştu.


EMİNE ERDOĞAN


Projeye destek veren Emine Erdoğan da Bakan Yıldız’ın ardından bir konuşma yaptı. Enerji tasarrufunun tamamen kişisel bir sorumluluk olduğunu belirten Erdoğan, “Bu konuda böyle bir çalışmanın yapılması toplumsal bilinç oluşturulması açısından önemlidir. Tasarruf konusunda bilinç, aileden başlar. Bu görev ise aile de, annelere düşer. Hanım kardeşlerimden bu konuda desteklerini esirgememelerini istiyorum. Bilinçli enerji tüketimi sayesinde yapacağımız küçük birikimler; hiç kuşkusuz ülkemizin geleceğini, bizden sonraki nesillerin istikbalini, özellikle de dünyamızın gidişatını etkileyecektir" diye konuştu.


Erdoğan, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakabilmenin, enerjinin bilinçli bir şekilde tüketilmesi ile mümkün olduğunu belirtti. Emine Erdoğan, “Unutmayalım ki üretimde süreklilik, enerjide tasarruflu harcama ile sağlanabilir. Dünya nüfusunun dörtte biri elektrik enerjisini kullanamıyor. Bizler ışıl ışıl şehirlerde, evlerimizde elektrikli aletleri kullanırken, hayatında hiç elektrik düğmesini basmamış insanlar var. Hayatında hiç ocak görmemiş milyonlarca kadın var. Bizler bu manzaraya sırtını dönerek hayatını devam ettiren biri olamayız. Bu eşitsizliğe karşı yürütülecek en önemli mücadele tasarruftur" şeklinde konuştu.


“BİZİM APARTMANDA YASAK YOK"


Konuşmaların ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı. Bir gazetecinin, “Tasarruf için elektriğin gece kullanılmasından bahsettiniz. Ama gece çamaşır makinesi çalıştırmak apartmanlarda yasak. Bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?" diye sordu. Bu soruya şaşıran Bakan Fatma Şahin, “Ben böyle bir yasağı ilk kez duyuyorum. Bizim apartmanda böyle bir yasak yok. Böyle bir şey varsa konuşalım" dedi. Bakan Yıldız ise bu soruya, böyle bir yasağın bazı apartmanlarda yöneticiler tarafından uygulandığını belirterek, “Makineler iyice sessizleşti artık" diye yanıt verdi.