Türkiye’de Başbakanlık değişimi AB ile yapılan mülteci anlaşmasını değiştirecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün ‘ vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz diyorsunuz. Terör saldırısı altındayken kusura bakmayın biz birşey değiştirmeyeceğiz. Siz yolunuza biz yolunuza’ şeklindeki açıklaması kamuoyunda AB’ye rest çekme olarak algılandı.

Başbakan Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel Kilis’deki mülteci kampında biraraya gelmiş ve Davutoğlu şu şekilde açıklamada bulunmuştu: ‘ Türkiye verdiği her sözü yerine getirmiştir. Çalışma izni çıkarmıştır. AB’nin de gerekli adımları atacağına dair güvenimi belirtmek isterim. Diğer taraftan Türkiye-AB ilişkilerini provakatif bir eksene oturtmak hedeflerimizden birisi. En önemli husus geri kabul anlaşmasının devreye girmesiyle birlikte vize muafiyetinin de haziran ayında devreye girmesidir’.

Alman Der Spigel dergisinde yer alan habere göre Türkiye’de personal değişimi ‘ mülteci anlaşmasını’ tehlikeye atabilir. Davutoğlu’nun gitmesinin ardından Avrupa’ya mülteci akımı duracak mı? Türkiye mülteci krizini çözmeye yönelik yine merkezi bir rol üstelenecek mi?

Erdoğan’ın dün AB’ye adeta rest çekercesine ‘ Siz kendi yolunuza, biz kendi yolumuza’ şeklindeki açıklaması Alman politikacılarını da harekete geçirdi.

Erdoğan’ın açıklamasına ilk tepki Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’dan geldi. Steinmeier ‘ anlaşmalar hükümetler ve devletler arasında yapılır, kişiler arasında değil’  şeklinde Erdoğan’a yanıt verdi. Steinmeier ‘ Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de kararlaştırılan anlaşmalar sonuçlandırılmalıdır’ dedi.

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ( CDU) Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ‘ Deutschlandfunk’ gazetesine verdiği demecinde ‘ Erdoğan’ın bu açıklaması Avrupa ve Türkiye için kötü bir haber’ dedi.

Alman Dıişleri Bakanlığı Müsteşarı Sosyal Demokrat Partili Michael Roth ‘ Belirli bir sorumluluk, yüküml,k altına gireb Boğaz’ın her zaman arkasındayız’ dedi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’e göre Almanya Başbakanı Merkel en önemli partnerini kaybetti. Dün olduğu gibi gelecekte de Türkiye ile mülteci politikasında köklü bir değişikşiğin olmayacağına şnnadığını ifade eden Özdemir Erdoğan’ın çoktan buna engel koymaya çalıştığını savundu.

Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Gerorg Streiter de, ‘ Avrupa Birliği ve Almanya, gelecekte de bütün taahhütleri yerine getirmeye hazır. Aynısını da Türkiye’den bekliyoruz’ şeklinde açıklamada bulunmuştu.