İsviçre'de piyasaya çıkan 'Sonntags Zeitung' (Pazar Gazetesi) haberine göre 2000'li yıllarda yüksek oranda radyasyonun doğaya sızdığına dair haber herkesi endişelendirdi. Santralin enerji çubuklarında kullanılan sezyum izotopu'n santrale yakın Biel ve Aare nehirlerinde yüksek derecede radyasyon tespit edildiği Cenevre'li jeoloji uzmanları tarafından teyit edildi.

Radyasyon sızıntısın çevre halkından neden gizli tutulduğu araştırılıyor. İsviçre Sağlık Bakanlığı ise değerlerin yüksek olmadığını, sağlık açısından herhangi bir tehlike görmediklerini belirtti. İsviçre Enerji Güvenlik Enstitüsü (ENSI), santral yetkilileri ' radyasyon sızıntısında alarm verici durum yok. Sınırlar aşılmadı denildi. İsviçre'li çevreciler, nükleer karşıtları ve siyasiler sızıntının gizlenmesini sert dille eleştirip tepki gösterdiler. Biel Belediye Başkanı  Hans Stökli, çevreyi koruma barış organizasyonu 'Greenpeace' 'ENSI'nin kazayla ilgili bugüne kadar neden bir açıklama yapmadığını eleştirdi'.

1966 yılında inşaatına başlanan 'Mühlberg Nükleer Santrali' 1972 yılında enerji üretimine geçti. Yılda 2,6 milyar KW kapaziteli santralde önceden'de teknik kazalar meydana gelmişti. Fransa'nın en eski nükleer santrali 'Fessenheim'de son iki ay içinde çok sayıda teknik arızanın meydana gelmesiyle santralin derhal devredışı bırakılması çevreciler tarafından  cumhurbaşkanı François Hollande'ye dilekçe verildi. Almanya'nın Freiburg ve İsviçre'nin Basel kentine yakın olan 'Fessenheim' santarl projesi 1962 yılında başladı.

Enerji üretimine 1978'de geçen santral uzun yıllardır yaşanan teknik arızalar nedeniyle halk sakinleri tarafından kapatılması isteniyor. Fransa cumhurbaşkanı François Hollande  2009 seçimlerinde ülkenin en eski santralin 2016 yılında kapatılacağına dair seçmenine söz vermişti. Halk ise ' artık beklemeye sabrımız kalmadı, santral saatli bomba gibi derhal kapanmasını istiyoruz' diyor.