Birkaç gündür Dünyanın en fazla konuştuğu konuların başında kuşkusuz Paris'de yapılan saldırı ve Muhammed karikatürleri gelmekte. Carlie Hebdo dergisi katliam sonrası çıkardığı ilk sayıda, üzgün ve gözyaşlarına boğulmuş bir Muhammed karikatürü yayımladı. Üç milyon baskı yapan dergi anında tükendi. İslam peygamberi Muhammed'in eline tutuşturulmuş „JE SUIS CHARLIE “ karikatürüne ise sadece İslami çevreden gelen yorumlar „temkinli“ bir seyir izlerken, batılılar karikatürün „basın özgürlüğü“ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundular. Şiddete başvurarak tepkilerini gösteren radikal İslami çevreler ise Muhammed karikatürlerini yayımlayan basın organlarını yakıp yıkmaya devam ettiler ve kendilerini haklı göstermek için şu hadise gönderme yaptılar: „İster hürmet edilmek için, ister hakaret edilmek için olsun, ister büyük olsun, ister küçük olsun, ister insan, ister hayvan resmi olsun, resim ve heykel yapmak haramdır, büyük günahtır.“

Bu hadisin vermek istediğini yorumlamaya gerek yok. Sonuç ortada: Paris katliamı!

Peki tarihe bakıldığında Muhammed ile ilgili çizimler var mı varsa bunları kimler ve hangi zamanda yapmış. Biraz onun üzerinde duralım.

 

Muhammed'in bu gravür çalışması İtalyanlara ait.

 

     

Le Prophète Mahomet
Al-Bîrûnî, al-âthâr al-bâqiya (Vestiges des siècles passé)
BNF, Manuscrits orientaux (Arabe 1489 fol. 5v)


Frontispice d'une vie de Mahomet publiée en anglais au XVIII siècle.


Mahomet recevant le Coran de Gabriel. Tiré du Jami' al-Tawarikh (Histoire du Monde) de Rashid al-Din, Tabriz, Perse, 1307.


(École Perse. Mahomet prêchant son dernier sermon. Source)


Muhammed ve peygamberler, Kuran'a göre, mesajı iletmek üzere Tanrı tarafından atanan adamlar. Farsça ve Türk minyatür Muhammed açıkça cesaret temsil (Farsça el yazması, Milli Kütüphane, Paris)