Vücut Geliştirme Büyük Bayanlar Kategorisi'nde yarışan son 2 yılın şampiyonu milli sporcu Işıl Aktan'ın bu yıl düzenlenen yarışmada ikinci olması camiada şok etkisi yarattı. 75 kilogram definisyon kilosuyla podyuma çıkan ve kas yapısıyla izleyicilerden tam puan alan Aktan, hakemlerden ise puan alamadı. Birincilik kürsüsüne oturan, kraliçe ilan edilen Zuhal Özkan'ın definisyon kuruluk anlamında Aktan'ın gerisinde olması sporseverlerin tepkisini aldı. Zuhal Özkan'ın milli takıma alınması ve Dünya Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek olması, ikinci olan Işıl Aktan'ın ise takımda yer almaması sporseverler arasında "haksızlık" olarak nitelendirilirken, tartışma yarattı.

İnternette dolaşan video ve fotoğraflar ise tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Bazı hakemlerin birinci seçilen Zuhal Özkan'ın podyum öncesi boyası ve mayosuyla bizzat ilgilendikleri gözden kaçmazken, IFBB kurallarına göre yarışma günü hakemlerle sporcuların konuşmasının yasak olmasına rağmen, söz konusu fotolarda Özkan'ın, hakemlerden birinin evinde buluştuğu görüldü. Bu fotoğraflar camiada şüphe uyandırırken, internet sayfalarında dolaşan amatör bir video kaydı da bir şike iddiasını ortaya attı.

Videoda, masada bulunan hakemlerin yarışmaya karşı ilgisiz tavrı gözlerden kaçmazken, podyumda dolaşan bir hakemin yarışmacıların dikkatini sürekli dağıttığı belirtildi. Zorunlu pozlar tamamlanmadan hakemlerin puantaj kağıtlarını geri vermesi, birincinin önceden belirlendiği yönünde yorumlara neden oldu. Federasyon yetkilileri ise bu kağıtların puantaj kağıdı olmadığını savunurken, GSGM'nin disiplin talimatnamesine göre masaya oturan sıklet hakemlerine sadece 1 kağıt veriliyor ve başka kağıtların masada bulunması ise daha büyük bir suç olarak gösteriliyor.

ANTRENÖR GÖKMEN: "MASALAR AYARLANIYOR VE SPORCULARIN EMEĞİ BOŞA GİDİYOR"

Işıl Aktan'ın dünya normlarında bir form sergilemesine rağmen hakemlerden oy alamayışını antrenörü Muammer Gökmen ise şöyle değerlendirdi:

"Bazı hakemlerin birinci seçilen Zuhal Özkan ile yarışma öncesinde Tarabya'da bulunan bir evde kaldıklarını da öğrendik. Yarışma öncesi ve sonrasında da sporcuyla bizzat ilgilendiler ve ben antrenör olarak bunu skandal şeklinde yorumluyorum. Uluslararası Vücut Geliştirme Federasyonu (IFBB) kurallarına göre hakemlik görevine ters düşen ve ceza verilmesi gereken bu tavır gerçek bir skandaldır. Bu manzarayla hakemlerin bazılarının etik değerleri aşarak iyi olan sporcuya puan vermediklerine çoğu kez şahit oluyoruz. Bunun bir şikayet mercii olmalı. Masalar ayarlanıyor ve sporcuların emeği boşa gidiyor. Ancak o masada çok saygın hakemlerimiz de yer aldı, bunu da belirtmek isterim. Elbette 5 parmağın beşi de bir değil. Ancak Işıl'ın formu dünya standartlarında bir form ve bu görmezden geliniyorsa Türkiye adına büyük kayıptır. Dünya derecesi yapabilecek bir sporcumuzu demoralize etmenin, kumpasa getirmenin anlamı yok. Birincilik Zuhal Özkan'a verilmiştir. Ayrıca internette yalan bir haber yayınlanmıştır. Işıl Aktan gerçek bir sporcudur. Yarışmada çıkan gruplararası olaylarla ilgisi yoktur. Başkan Niyazi Kurt'a seçim arifesinde, Işıl, yolsuzluklarla ilgili haberci kimliğini yansıtan yazılarla başkanın karşısında durmuştur. Birinci olması zaten bu şartlarda beklenemezdi. Niyazi Kurt'un kardeşleri ve yandaşları yarışmada olaylar çıkarmışlardır. Sporcular ve antrenörler olarak gerginiz. Hepimiz olayları ve başkanı kınıyoruz."

IŞIL AKTAN: "BU MANZARALAR ÜLKEMİZE YAKIŞMIYOR. EMEĞİMİZ GÖZ GÖRE GÖRE ÇALINDI"

Bu manzaraların ülkemize yakışmadığını, emeğinin göz göre göre çalındığını söyleyen Işıl Aktan ise, "Ahbap-çavuş, tanıdık, alt-üst ilişkileriyle, şike yoluyla milli sporcu seçilmemesi gerekiyor. Sporcuların ülke bayrakları var ve bayrağa sahip çıkılmaları gerek. Bu manzara neden yaşandı sorusuna cevap arıyoruz. Yarışmada 30 kişilik bir grup bize bıçak ve sopalarla saldırdı. Olayları çıkartan şahısların Federasyon Başkanı'nın kardeşi ile idari ve yönetimdeki kişiler olduğunu öğrendik. Federasyon Başkanı Niyazi Kurt'un bizzat kardeşi ve federasyonun il temsilci yardımcısı Hakan Soyyılmaz ve Hasan Aydın'ın kulüpleri bize saldırdığını öğrendiğimiz için suç duyurusunda bulunduk" dedi.

"BAŞKAN NİYAZİ KURT'A BU KONUDA BAZI SORULAR YÖNELTTİĞİMİZ İÇİN SUSTURULMAYA ÇALIŞILDIK VE TEHDİT EDİLDİK"

Işıl Aktan, federasyonda çok yüklü gibi bir ödenek bulunmasına rağmen sporcular için bu paranın çok az miktarının harcandığını vurgulayarak, "Paranın akıbetini merak ediyoruz. Başkan Niyazi Kurt'a bu konuda bazı sorular yönelttiğimiz için susturulmaya çalışıldık ve tehdit edildik. Tehdit edilen kişiler arasında bu konuyu irdeleyen milli sporcu Hüseyin Topkar da konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Milli takıma eşofman, ayakkabı alımı gibi konularda ihaleye katılan firmaların incelenmesi gerek. İl temsil yardımcısı Hakan Soyyılmaz'ın firmasından bu alım satımların yapıldığını öğrendiğimizden beri arkadaşları silahla dahi tehdit etti" diye konuştu.

"FEDERASYON BAŞKANI NİYAZİ KURT'UN BU OLAYLAR SONRASI GÖREVDEN ALINMASINI İSTİYORUZ"

Federasyonun eğitim ve sponsorluk müdürlüğünde büyük şaibeli harcamalar yapıldığına dikkat çeken Aktan, "Konuyla ilgili Spor ve Maliye Bakanlığı'nı da sporcular adına göreve çağırdık. Vücut geliştirme sporcuları olarak hepimiz huzursuzuz. Federasyon Başkanı Niyazi Kurt'un bu olaylar sonrası görevden alınmasını istiyoruz. Korkan sporcular susuyor ya da başkanın tarafında yer alıyor. Ancak Türkiye'de sporda bu manzaraların yaşanmaması için, hak edenin birinci olması için mücadelelerimiz sürdürecek. Bu şaibeli yarışma incelensin, gerekirse iptal edilsin ya da emeğimin hakkı olarak Ekim ayında düzenlenecek Dünya Yarışması'nda en azından yer alayım. Çünkü Milli Takım'da yer alabilme ihtimalim de ne yazık ki Başkan Kurt'un engeline takıldı."

Milli sporcu Işıl Aktan ayrıca, Avrupa Şampiyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kaya Arslantepe'nin de şaibeler nedeniyle bir süre önce yönetim kurulundan istifa ettiğini açıkladı.


OS(OS/FG)